Urban odling är Annas melodi

Efter nio år, instängd i en lägenhet utan balkong, hade Anna Åström fått nog och flyttade till en annan del av Luleå centrum. Nu har hon en prunkande oas i soligt söderläge. Ett favoritställe för både Anna och lille Amos, hennes mops.

Anna Åström och hunden Amos har riktigt trivsamma dagar på balkongen när solen är framme.

Anna Åström och hunden Amos har riktigt trivsamma dagar på balkongen när solen är framme.

Foto: Jessica Tervaniemi

Trädgård2018-06-23 07:00

Vi hälsar på i Anna Åströms tvårummare, på Stationsgatan, en solig förmiddag i augusti. Solen står högt på himlen och värmen är tryckande, trots att klockan bara är tio på morgonen.

För två år sedan flyttade Anna till den nya lägenheten med lille Amos. En av de stora anledningarna var att hon ville ha en balkong.

När man väl stiger ut på balkongen möts man av en prunkande oas. Här har hon planterat pelargoner, hibiskus, palm, tomater, jordgubbar och stäppsalvia. Lejongap, chilipaprika och lavendel.

Amos sätter sig ned bland blommorna och riktar nosen upp mot skyn.

– Han älskar att sitta vid jordgubbarna. Jag har satt dit en matta så att han kan sitta och spana och lukta. Sedan brukar han ligga där och halvsova. Han brukar även ligga ute på kvällarna och sova när det är svalt och skönt, säger Anna och fortsätter:

– Så fort jag öppnar balkongdörren så skyndar han sig ut, själv sitter jag här så mycket jag kan.

Hur mycket läser du på om vilka blommor som fungerar på balkongen?

– Dels brukar jag fråga, sedan har jag en faster som är expert.

Annas framtidsdröm är att ha ett litet hus med trädgård.

– Men det här duger än så länge, nästa år ska jag satsa på mer ätbara saker. Det är roligare än pelargoner.

Anna Åström

Ålder: 38

Yrke: Supporttekniker

Bor: Tillsammans med mopsen Amos i Luleå

Intressen: Heminredning och växter

Balkongodling

Tänk på läget för din balkongodling. Balkongen kan vara i olika väderstreck och få olika mycket ljus på sig. Den kan även vara utsatt för regn och vindar. Till viss del styr detta valet av vilka växter du kan odla på balkongen. Till exempel vill de flesta nyttoväxter, såsom grönsaker och kryddväxter, ha mycket ljus och värme. Om det är väldigt blåsigt kanske man kan sätta upp något som dämpar vindarna något.

Tänk på att välja rejält stora odlingskärl. Ett vanligt nybörjarfel är att man köper alldeles för små krukor, med resultatet att man inte klarar av att ge växten det utrymme eller den mängd vatten och näring som krävs.

Om du vill ha blommor som fortsätter att blomma under hela sommaren ska du välja ettåriga växter, så kallade sommarblommor. Det är blommor som ger allt de har under en säsong, men som då verkligen överöser dig med sina blommor på din balkongodling.

Tänk inte att du måste välja att antingen bara ha blommor eller bara ha grönsaksplantor och annat ätbart på din balkongodling. Många ätbara växter, som till exempel kryddor, blir även mycket dekorativa om man blandar in dessa i planteringar med blommor och andra prydnadsväxter.

Källa: Blomsterlandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om