På tur - i fyra månader

Tre norska damer i åldrarna 51 till 60 år förverkligar sin dröm. De åker skidor från Norges sydligaste punkt till dess nordligaste punkt. En tur som tar månader att genomföra.

Tre norska kvinnor på tur. Efter drygt tre månaders skidåkande har Inger Thommesen, Toril Grötting och Annelise Qvale nått Torneträsk.   FOTO: Alexander Linder

Tre norska kvinnor på tur. Efter drygt tre månaders skidåkande har Inger Thommesen, Toril Grötting och Annelise Qvale nått Torneträsk. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

TORNETRÄSK2010-04-13 06:00
Efter en välbehövlig vilodag i Abisko tar Annelise Qvale, 60, Inger Thommesen, 57, och Toril Grøtting, 51, bussen till Torneträsk station för att korsa sjön där i stället. Men det är ingen vanlig söndagstur det är frågan om.
Färden startade faktiskt redan den 1 januari år i Lindesnes, Norges sydligaste punkt.
Efter att ha cyklat de första tio milen bytte de till skidor och därefter har trippen fortsatt allt längre norrut, på båda sidor gränsen.
Målet är att nå Kinnarodden, Norges nordligaste punkt på fastlandet, den 1 maj.
En dröm
Kvinnorna har tagit ledigt från sina jobb och är utan lön. Fast det är det värt, tycker dom.
- Det är en avkoppling från vardagslivet och vi ville göra en ordentlig tur. Vi har ju nått en viss ålder och det här är en dröm vi vill förverkliga. Vi är friluftsmänniskor och gillar att se nya platser och uppleva ny natur. Och vi tycker om utmaningar, säger Toril Grøtting.
- Vi hoppas vara en inspiration för andra som drömmer om något, oavsett vad det är. Att realisera sin dröm är viktigt, säger Annelise Qvale.
Kvinnorna har alla god erfarenhet av friluftsliv, turerna på både snö och barmark har blivit många genom årens lopp.
Hård kyla
Egentligen ska de vara fyra, men Kirsti Vikhammer skadade knät i Padjelanta och tog därför en paus. Förhoppningen är att hon kan ansluta senare.
- Troligtvis är vi den äldsta kvinnogruppen som gör den här turen i ett sträck, säger Annelise Qvale.
På fredagen är det mulet väder och några plusgrader. Men senaste dagarna, mellan Sulitelma och Abisko, har bjudit på en hel del sol från klarblå himmel och kalla, stjärnklara nätter med norrsken.
Fast kylan har också varit riktigt hård ibland och snön tung att forcera.
- Skoterspåren i Sverige har varit till en otrolig hjälp, säger Annelise Qvale.

Fotnot: Skidturen går att följa på damerpalangs.blogspot.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!