Att det föll bomber över Pajala är känt sedan tidigare, men de 20-talet bomber som några år senare föll över Övertorneå och Haparanda har försvunnit från historieskrivningen.
– Det finns många böcker om andra världskriget, men vi vet inte allting om världskrigen, en bombning har fallit bort från historien, säger Lars Gyllenhaal.
Det var i våras som Lars Gyllenhaal fick en karta sänd till sig av en man som var i färd med att rensa i sitt hem. Kartan visar var sovjetiska bomber fallit. Lars Gyllenhaal och en vän bestämde sig för att kontrollera sanningshalten i kartorna.
– Några stenkast söder om Ica i Övertorneå är det sumpmark och där, bingo. Där finns en tydlig rund nedsänkning i marken och när vi grävde hittade vi splitter, stora och fina, säger Lars Gyllenhaal.
Lars Gyllenhaal har efter fyndet forskat vidare och det visar sig att bland andra NSD berättade om bombningen som skedde 1944 och som sedan glömts bort.
– En av bomberna hade inte briserat och det syntes ryska bokstäver på den, så det var helt klarlagt att det var en rysk räd. Det var stor uppståndelse då.
Lars Gyllenhaals efterforskningar visar att det är omkring 20 bomber som fällts över området.
– 12, 13 stycken över Övertorneå och resten över ytterkanten av Haparanda.
Vid bombräden krossades mängder av fönsterrutor, hus skakades och Övertorneå blev avskuret från omvärlden då en gatlykta föll över vägen. Lars Gyllenhaal har sedan upptäckten pratat med flera Övertorneåbor som varit med vid bombningen.
– En sex månader gammal baby höll på att bli dödad när en bomb kom in i samhället. Den landade i en snöhög vilket dämpade nedfallet som var tio meter från ett hus. Huset blev ordentligt omskakat och en baby som låg och sov vid ett av fönstren hade kunnat dödas eller minst bli skadad om fönstersplittret fallit över babyn.
Men som tur var stoppades splittret.
– Det fångades upp av en rullgardin.
Händelsen med babyn var också en nyhet för historieberättarna. Det framkom vid en föreläsning som Lars Gyllenhaal höll vid Tornedalens forskningscentrum i Övertorneå under torsdagskvällen.
– Då kom det fram en kvinna och berättade om babyn, hon var själv i samma rum när bomben föll. Det här ger ny kunskap om Tornedalens historia, säger Lars Gyllenhaal som fortsätter arbetet med att nysta i historiens skugga.