Spridningen ökar på finska sidan av Torneälven, om än från låg nivå. Samtidigt har den brittiska virusmutationen hittats i Rovaniemi, Kolari, Kittilä och Pello.
Lappland är ett av sju sjukvårdsdistrikt där Finland nästa vecka utlyser undantagstillstånd i minst tre veckor med restriktioner om att högst sex personer får samlas, restauranger stängs och fler elever övergår till distansundervisning. Men kommer polisen öka gränsbevakningen?
Lokalpolisområdeschefen Lars Öberg vill inte prata om tider, men han säger att antalet människor som passerar avgör när de bemannar kontrollerna.
– Vi kontrollerar alla gränsövergångar. Sedan är det utifrån flödena inte samma täthet på alla ställen, så är det. Vi har absolut högst prioritet på Haparanda eftersom det är störst antal övergångar där.
Ni har snart haft kontroller i en månad. Vilken effekt har det fått på resandet?
– Det är ingen lång tid, men en intressant fråga att följa och se om vi fått ett minskat tryck. Vi hoppas att den här åtgärden medför att folk som inte behöver resa över på grund av arbete inte gör det och stannar hemma även om de har ett covidintyg.
Det har rapporterats om fall där folk smitit över, hur många är det som passar på när ni inte är på plats eller försöker på annat sätt?
– Vi vet att det förekommit, men det är oerhört få fall om man tänker hur många vi har kontrollerat.
Även poliser från Jämtland, Västernorrland och Västerbotten deltar i insatsen men ändå är de inte tillräckligt många för att dygnet runt-bevaka. Från 1 mars kommer dock förstärkningar från hela landet.
– Det här gör att vi har förmåga att hålla gränserna under kontroll på det sätt som riksdag och regering har beslutat under en längre tid. Det hade varit svårt att upprätthålla annars, säger Lars Öberg.
Kommer ni öka bemanningen även utanför Haparanda?
– Exakt hur vi använder förstärkningen går vi inte in på av taktiska skäl, men vi ser kontinuerligt över hur vi använder resurserna på bästa sätt. Nu får vi en större uthållighet och det är det primära. Vi kommer kunna öka på vissa ställen, men det är inte alls säkert att vi gör det utan det beror på om vi ser att flödena ökar eller minskar.
Hur påverkas er vanliga verksamhet av att poliser bevakar gränsen?
– Vi har inte kunnat vara lika synliga och trygghetsskapande åtgärder har vi fått dra ner på. Vissa mindre prioriterade brottsutredningar har vi också varit tvungna att dra ner på och i viss mån delar av trafikövervakningen. Vi hade kunnat lägga mer tid på det om vi sluppit bevaka gränsen.
– Det är ingenting som vi bedömer blivit verksamhetskritiskt, men hade vi fått fortsätta hålla den här nivån på gränskontrollerna en längre tid och inte fått förstärkningen hade det inte varit hållbart.
Hur rimligt är det att poliser står vid gränsen om de inte kan stå där hela tiden?
– Det här är ju ett regeringsbeslut så vi har inget val. Det är vårt uppdrag som polisen måste lösa och vi kommer lösa det precis som riksdag och regering beslutat. Sedan finns det i all polisverksamhet vissa medarbetare som har en större entusiasm för olika arbetsuppgifter och kanske mindre för vissa. Det här är inte det som alla tycker är det roligaste.
Vi har sökt inrikesminister Mikael Damberg med frågan om polisens valda strategi är i linje med inreseförbudets syfte, men han hänvisar frågan till Polismyndigheten. Vi söker rikspolischefen Anders Thornberg.