Fritt vårdval blir EU-projekt
Tornedalen har chans att bli testområde i EU:s största hälsoprojekt.- Det ska vara en självklarhet att välja vårdland, säger Agneta Granström, landstingsråd.
Agneta Granström, landstingsråd.
Foto: Bengt-Åke Persson
- Projektet är EU:s största projekt och 13 länder är involverade, säger Agneta Granström.
En älv emellan
I Sverige blir det två testområden, ett som gäller datasystem och ett som gäller patientsystem. Tornedalen vill delta med projektet "Fritt vårdval i Tornedalen". Målet är att patienter ska kunna få vård både på den svenska och den finska sidan.
- Det är bara en bro som skiljer.
Flera projekt pågår just nu
i gränstrakterna, just i den här frågan. Övertorneå och Ylitorneå har inlett ett samarbete och i Haparanda undersöks just nu medborgarnas inställning till gränsöverskridande vård.
- Vi var före vår tid och den här möjligheten sitter som hand i handske. I dag finns inte bredband till Finland och det finns också lagmässiga problem för hur vi får föra information över gränsen. Det är någonting som vi måste lösa.
Under den närmaste månaden väntas besked om Tornedalen blir testområde.
- Ingenting är klart förrän pappret är påskrivet, men jag känner stor tillförsikt. Jag är jättestolt och glad över möjligheten och vi vill verkligen. Det ska vara en självklarhet att välja vårdland, säger Granström.
Stort intresse
Projektet har kommit till efter ett direktiv från EU.
- Det finns ett stort intresse från hela Europa att möjliggöra arbetet över gränser. Intresset är också stort för Tornedalens gränsöverskridande arbete.
I går talade Granström på ett ministermöte i Prag. Temat var e-hälsa och regionen hon verkar i. Nu har också vårdcentralens chef i Övertorneå, Elisabeth Eero, blivit inbjuden att tala på ministerrådet på Island i mars.
- Jag kommer att berätta om vårt Interreg-projekt och vårdsamarbetet över gränsen. Naturligtvis känns det roligt, säger Eero.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!