Finska myndigheter kontaktas om laxdöden

Massdöden av lax fortsätter. På en sträcka av 700 meter har Marko Aho vid en promenad hittat 24 döda laxar, många med död rom i sig.

DÖDA ELLER DÖENDE. Fiskare förfäras över situationen i älven. "Det är bara att ta en håv, så har du en döende eller död lax i den", säger Leif Taavola.

DÖDA ELLER DÖENDE. Fiskare förfäras över situationen i älven. "Det är bara att ta en håv, så har du en döende eller död lax i den", säger Leif Taavola.

Foto: Privat

TORNEDALEN2015-10-22 17:22

Det var i januari 2014 som fiskarna från Nyborg Hans Hagalid och Roland Lundqvist slog larm om märkliga skador på laxar som de fick i näten vid Kalixälven. Analyser visade att de drabbats av svampangrepp, men den underliggande orsaken kunde inte fastställas.

– Laxarna ser ut som fan och ingen tar något grepp om problemet, bara rycker på axlarna, det känns handfallet, säger Hans Hagalid.

Sedan dess har laxdöden spritt sig till Torneälven och många av fiskarna som larmat om laxproblemen har fiskat i mer än 50 år.

– Vi kan larma, men vi har inte kompetens att ta reda på vad som är fel, det måste andra göra.

Ragnar Uusitalo är oroad.

– Det är hemskt att fisken ska dö, någonting förorsakar detta. Det är fullt av skadade laxar längst med stränderna, säger Ragnar Uusitalo.

Marko Aho har promenerat 700 meter längst Torneälvens strand, han hittade 24 döda laxar på sträckan. Totalt har han sett åtminstone 40 döda laxar bara de senaste dagarna och mängder av döende laxar.

– De har inte lagt rommen, de är alldeles romstinna och det rinner död vit rom ur dem. De har inte kunnat fortplanta sig i år, de är för svaga, säger Marko Aho som fiskat i över 50 år.

Tore Peuravaara har fiskat i drygt 40 år, han har aldrig sett någonting liknande.

– Det verkar som att alla laxar dör, stora och små. Det är hemskt och ingen bryr sig. Det här är en katastrof och helt onaturligt. Jag vill att myndigheterna ska ta detta på allvar, vi som ser detta kan inte själva göra någonting. Laxen ruttnar levande. När de inte kan lägga rommen blir det inga nya laxar, om fem, sex, sju år finns det ingen lax i älven, då är det slut.

Analyser genomförda av Statens veterinärmedicinska anstalt visar att laxarna drabbats av parasiter och svampangrepp. Men dessa har kommit först efter att laxen redan blivit sjuk, vilken sjukdom är fortfarande outrett.

– Det vore bra med ett klargörande, säger miljöinspektör Per Lundbäck.

Han säger att det finns forskare som undersöker vitaminbrist hos fisk. Vitaminbrist gör att fiskens immunförsvar blir försvagat och att fisken då blir mer känslig för sjukdomar. Vitaminbrist kan ha flera anledningar, bland annat att algerna i vattnet slutar producera vitaminer, på grund av miljögifter.

– Här uppe är inga undersökningar genomförda, säger Per Lundbäck.

Nu vänder sig fiskare längst Torneälven till finska myndigheter. Två levande laxar har under torsdagen fångats in och ska transporteras till Uleåborg för analys.

– Det här är inte normalt och det måste tas på allvar. Det har inte blivit någon laxlek i år, laxen dör och de som lever är helt apatiska och ligger skadade vid strandkanten, säger Leif Taavola.

Detta har hänt:

Sedan larmet om skadade laxar i Kalixälven har fiskdöden spritt sig och slår nu med full kraft mot Torneälven. Även Hanöbukten i Skåne har drabbats av oförklarlig liknande fiskdöd.

Teorierna om vad laxarna drabbats av har varit många: Lekskador, för varmt vatten, sjukdomen UDN, miljögifter.

Provtagning har visat att laxarna drabbats av parasiter och algsvampen Oomycete, den underliggande anledningen till skadorna har inte än konstateras.

KÄLLA: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om