Norrbottens Media har tidigare skrivit om sportfiskaren Leif Taavola, som åter slår larm om döda laxar i Torne älv. Sportfiskare i Tornedalen ser fortsatt att döda laxar flyter upp och Leif Taavola bävar inför vad som flyta upp när vattnet sjunker i september. Taavola ställer sig kritisk till att Statens veterinärmedicinska anstalt inte gör någon ordentlig forskning på vad laxdöden beror på och hur den kan bekämpas.
– Om det här fortsätter tror jag inte att vi kommer fiska lax om fem-sex år, säger Taavola.
Läs mer: Slår larm om laxdöden
Det finns en enkel förklaring till varför det inte har gjorts nya undersökningar om laxens sjukdomar.
– Tyvärr har vi inga pengar just nu för att undersöka det. Vi har sökt stort forskningsanslag till nästa år. Det får vi veta i oktober eller november huruvida vi får pengarna. I så fall kan vi göra undersökningar nästa år för att verkligen hitta det här viruset, säger Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på hos SVA.
Just nu är arbetsteorin att det är ett herpesvirus som har härjat bland laxarna. Det är indikationer man har fått från tidigare undersökningar. Men det har inte gått att odla fram virus eller bakterier för att säkerställa vilket virus det handlar om, något man hoppas kunna göra nästa år vid ett eventuellt forskningsprojekt. Men även om det går att slå fast vad problemet är kommer det sannolikt inte bli lätt att åtgärda det, menar Charlotte Axén. Precis som sportfiskaren Leif Taavola är hon orolig för laxens framtid – på grund av miljöproblemen i Östersjön.
– Det handlar egentligen om ekologin i hela Östersjön. Så även om vi bevisar att det är något av de här virusen som vi har indikationer på så kan vi inte göra något åt det. Vi måste åtgärda det runtom. Vi måste förbättra levnadsmiljön för laxen för att de ska klara av att bekämpa olika saker som de stöter på under livets gång. Det är en jättemaskin och det är frågan om det går.
Det låter allvarligt.
– Om det gäller hela ekosystemet är det allvarligt.
Kan laxen försvinna?
– Försvinna vet jag inte. Det kan bli en populationsminskning och då är det frågan var gränsen går. Minskar beståndet kan det ju också bli så att det blir mindre belastning för fiskarna som är kvar och att de blir friskare. Men det är svårt att säga, det ser då inte jättekul ut just nu, säger Charlotte Axén från SVA.