– Det beror på att temperaturen i och omkring Haparanda är ganska låg, vilket gör att islossningen och snösmältningen dröjer ett tag till, säger Marc Girons, vakthavande hydrolog SMHI i Norrköping.
Enligt SMHI:s observationer är is tjockleken i Torneälven lägre än det normala vilket ger starka indikationer på att det blir en lätt islossning. En lätt islossning innebär att det inte finns någon större mängd is som kan orsaka skador eller eventuella isproppar.
– En lätt islossning innebär dock inte en lätt vårflod. Islossningen beror på mängden is och själva vårfloden beror på vattnet och snön som kommer smälta, säger Girons.
Snömängderna kring Torneälven är över det normala för årstiden vilket kan göra att vårfloden blir något kraftigare.
För att en islossning ska ske behöver temperaturen stiga så att isen som finns på älven löses upp. Även vattenflödet behöver också börja stiga. När vattenflödet höjs och vårfloden är på gång då lossnar också isen.
Vad baserar ni den här prognosen på?
– Vi använder flera olika variabler både meteorologiska som temperatur och nederbörd men också hydrologiska observationer som exempelvis vattenflöde och tjockleken på isen, säger Girons.
Prognosen är den andra som SMHI gjort för Tornedalen i år och det väntas ännu komma en tredje innan man kan fastslå något.
Förra årets islossning drog igång den 29 april i Torneälven.