Att för Svenska och Norrbottniska bönder försöka konkurera med pris mot lågprisprodukter från utlandet är svårt, däremot kan kvalité bli en framgångsmetod, det tror både bönder och beslutsfattare.
Ökad medvetenhet
Men för att närproducerade och inhemska varor ska bli högintressanta krävs medvetenhet och kunskap om maten.
– Riktigt viktigt är också att kommuner och landsting köper svenskt. Vi kan inte ha regler i Sverige för djurhållning och produktion och sedan köpa utländskt som är producerat på ett sätt som gör att jag skulle sitta i fängelse om jag producerade likadant, säger Veronica Alavahtola.
För att stötta den inhemska matproduktionen tycker hon att det är viktigt att nyttja EU:s resurser.
– I Finland nyttjas möjligheterna till stöd mer än här, vi ska inte vara bror duktig och säga att vi inte behöver stöd. Sen vore det ju fint om lantbruken slapp energiskatten så som gruvnäringen gör.
"Enbart positivt"
Veronica Alavahtola var en av bönderna som Sven-Erik Bucht besökt för att skapa sig en bättre bild av lantbrukarnas villkor.
– Jag tycker det är jättebra att han var ut och besökte verkligheten, det borde fler göra. Sen får vi ju hoppas han tar till sig det som sagts och får med sig fler politiker för ensam kan han ingenting göra. Blir rent förbannad när folk säger att det är valpropaganda och röstfiske, jag ser hans besök som enbart positivt, för kan vi få en politiker att förstå situationen så är det en början på någonting.