Nödrop från frivilligkåren: Vi får inga uppdrag
I många år har de varit redo att rycka ut vid översvämningar, skogsbränder, andra katastrofer och om kriget kommer. De har yrkeskunskap och kostar inte samhället någonting. Men nu riskerar norrbottningarna att bli utan hjälpen från Frivilliga automobilkåren.- Vill ingen ha våra tjänster lägger vi ned, säger FAKs ordförande Sigurd Blomqvist, Kalix.
Foto:
- Nu har vi bara kvar 300 av de 600 medlemmar som vi hade då, och det beror på att vi inte längre har några fordon att öva med och att vi inte får några uppdrag, säger Sigurd Blomqvist.
Transportproffs
Ett exempel är de stora skogsbränderna som härjade kring Kluså i Boden, då räddningspersonal skickades upp ända från Stockholm.
- Samtidigt körde brandmännen slangar mellan de olika bränderna, i stället för att bara sköta det de är utbildade på - brandbekämpningen. Vi som är proffs på just förflyttningar av civila och olika typer av tunga maskiner väntade, men fick aldrig något uppdrag, säger Sune Larsson, Boden.
Problemet tror han och de andra är att organisationen glömts bort av kommunernas nybildade frivilliga resursgrupper som ska sköta samordningen vid katastrofer, men också en nonchalans i den egna huvudorganisationen .
- Man skiljer Norrland från övriga delen av Sverige. Under stormen Gudrun var FAK där nere i full aktion i flera veckor, säger Sigurd Blomqvist.
I september-oktober väntar den fjärde utredningen om frivilligkåren sedan länets organisation startade 1985. I riket har kåren funnits sedan 1914.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!