Kök med doft av trä från Norrbotten

De har bott i Asien till och från de senaste 20 åren. Nu bygger de genuina träkök i Törefors. Men målet med Snêk är större än så.

Sandrine Peraldi och Fredrik Karlsson flyttade från Singapore till Norrbotten för att starta Snêk.

Sandrine Peraldi och Fredrik Karlsson flyttade från Singapore till Norrbotten för att starta Snêk.

Foto: Elin Parmhed

Töre2020-06-02 11:00

Törefors industriområde når man genom att vika av från E4:an ungefär i höjd med avfarten till E10:an, och sedan fortsätta rakt fram en liten stund. Här har Sandrine Peraldi och Fredrik Karlsson hyrt in sig i en av Träbyggarna i Kalix fastigheter. Området är tyst. Men så går man in genom en liten stuga och vidare in till den stora öppna fabrikslokalen där doften av trä är omissigenkännlig. Det är här det numera snêkas kök i massivt trä.

– Vi tillverkar kök med en unik touch på tillverkningen. Kunderna får själva designa och även bestämma hur mycket de vill göra själva. Vi riktar oss framför allt till hemmasnickare och ”gör-det-självare”, säger Fredrik Karlsson.  

Namnet Snêk kommer från bondskan och betyder ”att snickra”.

– Vi ville ha ett företag med lokal förankring och då kändes det naturligt med ett namn som handlar om skapar- och snickarglädjen, säger Fredrik.

undefined
”I 20 år har vi varit vagabond. Nu ville vi göra någonting hela vägen och för första gången nära rötterna, nära familjen”, säger Sandrine Peraldi.

Produkten består av ett modulsystem, men kunden kan välja bredd, djup och ofta höjd fritt.

Är det en ovanlig kombination?

– Ja, jag tror att det är ovanligt, i alla fall när man ser hur andra tillverkar kök, säger Fredrik.

Upplevelsen från Malmö där det var trögt att få priser snabbt har även påverkat hur Snêk byggt upp sin säljprocess.

– Du ska kunna se ditt nya kök från soffan, det tänkte vi direkt. Du ska kunna se priserna direkt också. Vi försöker inte sälja extra grejer, utan det vi säljer är kök och priset är priset.

undefined
Snêk använder linolja för att vara så hållbara det går.

Hur viktig är  hållbarhetsaspekten?

– Oerhört viktig. Allt trä är FSC-certifierat – det skulle kännas fel att etablera detta om det inte var miljövänligt. Vår idé bygger på det, säger Fredrik Karlsson.

Fredrik är uppvuxen i Norrbotten och de har byggt upp fabriken nära skogen och källprodukten. Det mesta av materialet kommer också från närområdet.

– Vi använder linolja för att vi inte vill använda kemikalier.  

– Linolja är en stor investering, tar längre tid att applicera och sedan torka, men vi har gjort det valet vi gjort för att vi vill att allt ska vara i linje med etiska och hållbara aspekter, berättar Sandrine Peraldi.  

Varje detalj är viktig. Till och med penslarna är från Sverige. Vissa av maskinerna har däremot fått importeras av den enkla anledningen att de inte gått att få tag på inom landet.  

undefined
Perfekt passning. Fredrik Karlsson har råkoll på varenda detalj i fabriken.

Fredrik Karlsson har under större delen av sin karriär jobbat på internationella storbanker som Morgan Stanley, Merrill Lynch och JP Morgan, men även mindre aktörer som Nordea och Danske Bank. Han har lett större IT-team inom de flesta produktområden inom finanssektorn.

Sandrine Peraldi har jobbat som konsult och främst hjälpt Fortune 500-företag med coachning och rekrytering på toppchefsnivå. Hon är uppväxt i södra Frankrike och träffade Fredrik i Peking för 20 år sedan. Senast bodde de i Singapore där Fredrik pendlade till Hong Kong för att jobba och även läste en distansutbildning på Harvard i Boston.  

Och nu står det i det tysta Törefors, med trädoften av deras egen skapelse i lungorna.

– Vi har gjort det, varenda liten grej har vi gjort. Det är väldigt genuint, säger Sandrine.  

undefined
Även lagersystemet är byggt på samma sätt som köken.

Det känns som  snabba ryck?

– I april förra året var vi här och åkte skidor, sen bestämde vi oss. Låt oss vara galna som vi alltid har varit, säger Sandrine och breder ut resonemanget:

– Många av våra vänner sa att vi var tokiga, men vi tänkte ”vad är den största risken?” Att satsa våra pengar på något vi tror på eller stagnera i en miljö där det bara är pengar som har betydelse? Det finns en trend med människor som inte finner mening med vad de gör i storföretagarvärlden längre och som vill ta mer risker.  

Hon menar att det värsta som kan hända är att de får gå tillbaka till den världen. Och oavsett hur det går så har de lärt sig någonting.  

– Förutom att vi ville göra det här för oss själva så ville vi förmedla till våra barn att ha galna idéer, men inte bara lämna dem vid idéstadiet utan att våga köra på det.

undefined
"Varenda liten grej har vi gjort. Det är väldigt genuint", säger Sandrine Peraldi.

Vad gör er till ett så bra team?

– Vi är olika, men kompletterar varandra. Jag är eldig och ser den stora bilden. Fredrik är väldigt detaljorienterad. Han släpper inte någonting förrän det är helt perfekt, eftersom hans bakgrund är att bygga IT-system till traders för att de ska tjäna millisekunder på trading-golvet, säger Sandrine.

– Man får inte göra några som helst misstag när man kodar den typen av grejer, det funkar inte helt enkelt, säger Fredrik.

– Fredrik kommer med mycket lugn. Han har den stora visionen och varenda detalj och jag är allt där emellan tror jag, lägger Sandrine till.

undefined
Snêk sneglade på gammalt snickeri och tog i kombination med modern teknik fram sitt koncept.

Idén till att bygga kök kom när Fredrik och Sandrine under en sejour bodde i Malmö och skulle renovera 70-talsköket i sin sekelskifteslägenhet.  

– När vi letade kök som skulle passa in i husets stil så fanns det inget i rimlig prisnivå och vi fattade inte varför det skulle behöva vara så dyrt och så svårt att få en prisuppgift direkt, säger Fredrik.

Sandrine nickar och fyller i:

– Om vi vill ha massivt trä, men inte till hutlösa priser, vad finns det då på marknaden? Vi hittade ingenting. Sen flyttade vi till Singapore. Men idén levde kvar, säger hon.

Fredrik fortsatte undersöka gammaldags snickeri, men kände att det inte gick att skala upp sådan tillverkning. Men kanske skulle det gå att kombinera med någon form av 3D-skrivarteknologi.  

– I våra bakhuvuden började vi tänka på huruvida det skulle gå. Träindustrin har använt CNC-maskiner länge. Idén puttrade vidare därifrån kan man säga. Vi har kommit fram till ett unikt kökskoncept utifrån allt det där vi klurade på, säger Fredrik och fortsätter:

– Vi har byggt upp tekniken för att leverera ett genuint hantverk som slutprodukt.  

undefined
Hela produktionen sker i fabrikslokalen i Törefors.

Hur är det att lansera i coronatider?

– Vi blev lite skrämda först när corona kom, men det finns också en möjlighet nu. Vi levererar värde för att kunderna kan göra en del själva. Ingen annan gör det här på det här sättet, säger Fredrik.

Corona har inte påverkat planerna så mycket. Till en början säljer de varianten de kallar Heritage och till hösten kommer ett mer brutalistiskt nerskalat kök i massivt trä. Möjligheten att köpa luckor till Ikea-kök har de däremot flyttat fram och kan producera redan nu.  

undefined
Luckorna i köksserien Heritage kommer i olika utföranden.

Fredrik lyfter mottagandet i Norrbotten inför och under satsningen.

– Infrastrukturen är helt fantastisk om man har en bra idé och vill satsa. Andra inom branschen har gett tips och hjälpt oss, vilket känns underbart. Vi har ett samarbete med LTU kring mjukvarudelen. Våra erfarenheter har varit oerhört positiva.

Vad behöver hända i företaget i år?

– Det här året handlar om att bevisa att konceptet fungerar i Sverige. Vi kan bygga kök här inne nu, men vi behöver också kunna skala upp. Ärligt talat finns det utmaningar överallt. Mitt mål är att vi ska kunna bygga ett kök om dagen i det här rummet, säger Fredrik.

undefined
Fredrik Karlsson demonstrerar hur ett skåp monteras.

Hur ser den långsiktiga visionen ut?

– Varumärket och hur vi positionerar oss tror jag tilltalar människor i södra Sverige en hel del. Från Norrbotten med design och kvalitet. Jag tror konceptet fungerar bra i Europa också, framför allt i Tyskland. Vi har ett system där du kan sätta upp och plocka ner alla skåpen utan att använda verktyg och när du flyttar i Tyskland så tar du med dig köket. Så jag tror det blir en huvudmarknad för oss, spår Fredrik.

– Om du älskar ditt kök så kan du ta det med dig till nästa boende eller till stugan, säger Sandrine som också ser de nordiska länderna som en marknad för Snêk.

– Vår ambition är så hög och vi tror på idén så mycket att det kommer att röra på sig väldigt snabbt, avslutar Fredrik Karlsson.

Snêk

Gör: Säljer och tillverkar kök i massivt trä.

Var: Fabriken ligger i Törefors, men det finns inga fysiska butiker utan allt annat än tillverkningen sker online på snek.se.  

Vilka: Företaget drivs av Sandrine Peraldi och Fredrik Karlsson. 

Karta: Snêk i Törefors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!