Beslutet: Deltidsbrandkåren i Töre begränsas

Deltidsbrandkåren i Töre begränsas då den fria inryckningen tas bort. "Vi ska använda de resurser vi har på ett klokt sätt" säger Verner Lundholm, räddningschef, Kalix kommun. "En försämring" säger Niklas Andersson i deltidsbrandkåren.

"Vi ska använda de resurser vi har på ett klokt sätt, där vi behöver fler armar och ben ska vi ha det. Givetvis finns det också en ekonomisk aspekt" säger Verner Lundholm.

"Vi ska använda de resurser vi har på ett klokt sätt, där vi behöver fler armar och ben ska vi ha det. Givetvis finns det också en ekonomisk aspekt" säger Verner Lundholm.

Foto: Lotta Nilsson

Töre2023-02-21 17:06

Deltidsbrandkåren i Töre, elva personer är med där, har nyligen fått information om förändringen.

Förändringen, som blir verklighet inom några veckor, innebär att den fria inryckningen tas bort.

Det innebär konkret att två från deltidsbrandkåren får åka ut, i stället för som i dag fem, och det i sin tur innebär att de inte får rökdyka innan förstärkningen är på plats eftersom den åtgärden kräver att de är fem.

Det är dock ingen skillnad jämfört antalet medarbetare som har beredskap i dag.

– Vi tar bort den generella fria inryckningen vid brandstationen i Töre. Anledningen till att vi gör det, är att vi har möjlighet att använda tekniska utrustningen SOS inkallning som innebär att det ändå är fri inryckning när så behövs. Det innebär att om det finns minsta misstanke om att det behövs fler än de två som är i beredskap så kallas fler att åka ut på larmet, säger Verner Lundholm som gör bedömningen att förändringen inte ska innebära försämrad förmåga för räddningstjänsten.

Vakthavande befäl gör bedömningen huruvida bara de två i beredskap ska åka, eller om det är läge för SOS inkallning.

I vilka situationer räcker två?

– Det kan vara exempelvis en singelolycka där alla drabbade har lyckats ta sig ur fordonet där det huvudsakligen handlar om att sanera vägbanan eller ett mindre utsläpp på vägbanan.

Varför förändringen?

– Vi ska använda de resurser vi har på ett klokt sätt, där vi behöver fler armar och ben ska vi ha det. Givetvis finns det också en ekonomisk aspekt.

Hur mycket pengar räknar du med att förändringen sparar?

– Den ekonomiska aspekten är egentligen det sista intressanta här, det handlar om att nyttja resurserna effektivt.

Det finns en oro för att försämringen ska innebära ökade risker för hälsa och liv?

– Jag förstår att det kan finnas en oro, men jag känner mig fullständigt trygg i bedömningen som görs i utlarmningen av resurser. Det kommer fortsatt att finnas två fordon i Töre, så det går att aktivera fler medarbetare. Dessutom kommer, vid större olyckor, i exemplet Töre förstärkning från Kalix och Luleå. Det här systemet har testats i Kalix, i centralorten, och i andra kommuner och det fungerar, säger Verner Lundholm.

Niklas Andersson är en av medarbetarna i deltidsbrandkåren i Töre, han har varit med där i sammanlagt 19 år.

Han var med på informationsmötet om förändringen.

– Jag och säkert många med mig tycker att den här förändringen blir en försämring. Det är min uppfattning, mina synpunkter. Det finns ju heller inga siffror på hur mycket förändringen sparar, hur kan man vilja göra en försämring utan att veta siffrorna? Det handlar säkert inte om några stora pengar. Jag ser inte varför vi inte kan fortsätta som hittills, säger Niklas Andersson som tillägger:

– Efter den här förändringen så bygger allt på att inringaren lämnar korrekta uppgifter och att SOS Alarm gör rätt bedömning. Den mänskliga faktorn gör att det faktiskt kan fallera, det vet jag också av erfarenhet, och därför är det bra att blanda in så lite mänsklig faktor som möjligt.

Niklas Andersson säger vidare att det handlar om att värna Töre och byarna i närområdet.

– Det är värdefullt att ha deltidsbrandkåren i Töre, så länge vi kan ha det så vill vi förstås ha det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!