Familjefest med heta inslag

Törböle intesseförening anordnade i lördags sin årliga familjedag. Under kvällen fick de modiga prova på en het aktivitet. Gå på glödande kol.

Man behöver inte vara man för att klara "mandomsprovet". Annika Sundquist övervinner sin rädsla.FOTO: Kjell Hedlund

Man behöver inte vara man för att klara "mandomsprovet". Annika Sundquist övervinner sin rädsla.FOTO: Kjell Hedlund

Foto: Kjell Hedlund

Törböle2010-08-30 06:00
- Jag tror att det från början var ett mandomsprov, säger Kjell Hedlund som skulle lära åskådarna den gamla traditionen från Indien.
Kjell Hedlund som flyttade tillbaka till Törböle efter att ha varit bosatt i Göteborgstrakten i många år berättar att han först fick prova på det när Företagarna i Mölndal bjöd på aktiviteten för många år sedan.
- Jag är inte speciellt modig. Det kan jag erkänna, men då var jag den enda utav oss som gjorde det, säger han.
En kubikmeter björkved har fraktats till platsen vid sjön. Efter att elden sen brunnit ett par timmar och när det är ett lager med fem centimeter glödande kol är det sen möjligt att gå på den. Och för att klassas som ett mandomsprov så måste viss fara föreligga.
- Man får inte gå för snabbt, men heller inte för långsamt. Om man får glöd mellan tårna eller ovanför fotsulan, då bränner man sig, förklarar Kjell Hedlund, som genom den ovanliga aktiviteten vill locka uppmärksamhet till byn.
De modiga visade sig vara många. Omkring 25 personer, både kvinnor och män bevisade för sig själva att rädsla är överkomligt.
- Det viktigaste är att man bevisar för sig själv att man vågar och utmanar sig själv lite grann, säger Kjell Hedlund.
Ökar gemenskapen
I Törböle bor 27 familjer och dagarna anordnas för att öka gemenskapen i byn. Under dagen fick barnen delta i en löpartävling. Sträckan var runt 300 meter och åldrarna fördelades i tre klasser.
- Jag har fått första pris. Alla i universum har fått första pris, säger Viktor Heimdal, 6 år ivrigt med guldmedaljen runt halsen.
Han och de övriga barnen står i kö för att ta en tur med brandbilen som kommit till byn och snart får de åka ett varv med sirener på. De mer pricksäkra fick delta i pilbågsskytte och en luftgevärstävling där första priset var att få del i en älgjakt. Under kvällen var det förutom kolvandring sen dags för trekamp. Redan nu går tankarna på nästa års fest.
- Kanske får man äta levande spindlar för att locka hit folk, säger Kjell Hedlund finurligt och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om