Förre campägaren: "Det är hemskt"

En personalbyggnad med en otippad historia bakom sig har gått ur tiden. "Innan den byggdes bodde personalen i torvkåtor", minns förre Camp Tjuonajokk-ägaren Ingemar Kristell.

Personalbostaden i Tjuonajokk innan branden.

Personalbostaden i Tjuonajokk innan branden.

Foto: Gunnar Westrin

Tjuonajokk2016-03-21 21:37

Förre Camp Tjuonajokk-ägaren Ingemar Kristell spenderade 31 vårar och somrar på fiskeanläggningen. Under natten mot måndagen kunde han knappt sova efter att han mottagit beskedet om personalbyggnaden som brann ned.

– Jag tycker det är hemskt. Här har unga och fiska krafter tagit över, och så går det så här. Nu har de ett par jobbiga år utan personalbostad, för den där stugan står ju inte klar till sommaren direkt, säger han.

Läs mer: Brand på fiskecamp

Det är inte första gången anläggningen är utan personalbostad. Ingemar Kristell berättar om tiden då kommunen fortfarande ägde anläggningen innan han själv tog över.

– Då jag började arrendera så ökade beläggningen från 18 procent till 70 procent på bara två år. Så det gick fort att alla stugor vi hade hyrdes ut, och då fick personalen bo i tält och torvkåtor, berättar han.

Det var först sju år efter han tagit över som lösningen klev ut ur en helikopter. Det var dåvarande landshövdingen Curt Boström.

– Han pekade på tälten och torvkåtorna och frågade vad det var, så jag skojade om att det var våra personalbostäder. Då sa han "på det här viset kan nu ju inte ha det, ring mig på måndag", berättar Ingemar Kristell.

När han sedan var i kontakt med landshövdingen blev han erbjuden 700 000 kronor i en grundplåt för att bygga en personalbostad.

– Det tog inte länge efter det förrän dåvarande kommunalrådet ringde och sa "hörrudu, vi har fått här att ni ska få 700 000 till en personalbostad och vi har fan inte sökt några pengar".

Ingemar Kristell berättade hur det låg till och fick medgivande till att en ordentlig upprustning skulle göras.

– Det var helt otroligt, sagolikt. Personalen fick en egen bastu till och med. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, berättar Ingemar Kristell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om