"Det fanns inga förhoppningar att släcka"

Branden tog personalstugan på den välkända fiskeanläggningen. Men årets fiskesäsong förblev orörd. "Det är tråkigt, men påverkar absolut inte bokningarna", säger delägaren Erik Björklöf.

Camp Tjuonajokk.

Camp Tjuonajokk.

Foto:

Tjuonajokk2016-03-21 10:54

Under söndagskvällen bröt en brand ut på den välkända fiskeanläggningen Camp Tjuonajokk. Personalstugan som rymmer fem rum, allmänutrymme, bastu och dusch brann ned till grunden.

Sportfiskeanläggning i lågor

– Det är riktigt tråkigt, men som ägare är jag väldigt tacksam att ingen kom till skada. Materiella saker kan alltid ersättas, säger delägaren Erik Björklöf.

Han är själv på plats i Tjuonajokk, som ligger längs Kaitumälven i Gällivarefjällen, och blev larmad om branden av en av sina anställda.

– En i personalen hade ledig kväll och såg på tv i personalstugan. Han upptäckte branden och sprang upp och larmade mig. Vi hade fyra gäster, som bodde 80 meter från branden så jag hämtade dem till restaurangen, bröt all elektricitet och ringde sedan 112, berättar Erik Björklöf.

Men hjälpen var flera timmar bort, då anläggningen ligger en bra bit från närmsta bilväg. Räddningstjänsten tog sig med skoter från Kirjaluokta ut till Tjuonajokk.

– Det tog lång tid, men jag tycker ändå att de gjorde det fantastiskt bra som kom hit. Men det var bara att konstatera att det inte fanns något att göra, säger Björklöf.

Tur i oturen var att vinden från tidigare på dagen mojnat, och därför fanns ingen spridningsrisk. Men gasoltuber i närheten gjorde att släckningsförsöken fick utebli.

– Man vet ju inte om det skulle explodera, så det var av omtanke av personal som vi inte försökte släcka. Man chansar inte på sådant.

Branden startade i byggnadens södra ände, men vad som startat den är ännu inte fastställt.

– Vi får se vad räddningstjänsten säger, men det finns en bastu där, men den hade inte eldats i nyligen. Sen finns det ett pannrum och en elcentral i den delen också, säger Björklöf.

Under måndagen pratar han med journalister, försäkringsbolag och tar hand om personalen. Byggnaden som nu är aska kommer att byggas upp igen.

– Vi måste ha personalbostäder. Men just nu har vi organiserat om boendet för personalen, så den här branden är absolut inget som påverkar bokningar och våra gäster, säger Erik Björklöf.

Anläggningen kommer med andra ord hålla våröppet som planerat fram till slutet av april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om