Tiggeriförbud skapar debatt i fullmäktige

Förslaget om lokalt tiggeriförbud väcker känslor. "Den bruna sörjan har kommit till Gällivare för längesen nu, det tråkiga är att den breder ut sig", säger Bror Wennström.

11 juni 2019 06:00

Tiggeriförbudet var en het fråga under måndagens kommunfullmäktige på Folkets Hus i Gällivare. Förslaget om att anta föreskrifter om den allmänna ordningen enligt ordningslagen klubbades igenom. Men beslutet föregicks av en hätsk diskussion om Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om att inkludera ett förbud mot tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen, samt att polistillstånd ska krävas för insamling av pengar i bössor på offentliga platser.

Redan 2015 debatterades frågan i fullmäktige när Sverigedemokraterna skrev en motion om tiggeriförbud.

– Då lyssnade ingen på oss, att det var ett problem med människohandel och kriminalitet. Vi är glada att andra börjar vakna, säger Paula Palmqvist (SD).

Under måndagens kommunfullmäktige yrkade representanter från Sverigedemokraterna och Moderaterna att införa ett tiggeriförbud i de lokala ordningsföreskrifterna.

– Många har pratat om att man inte kan förbjuda fattigdom genom att förbjuda tiggeri, det är sant. Men det är inte konstigt att man behöver tillstånd när man tänker efter. Vi politiker måste också ha tillstånd när vi ska vara ute och göra aktiviteter. Det handlar om att ha samma regler för alla, säger Paula Palmqvist (SD).

– Vi yrkar på att göra vissa tillägg som innebär att det blir ett förbud mot passiv penninginsamling och att det ska krävas tillstånd, inte för en lagstiftning mot fattigdom. När vi tillhandahåller den här arenan håller vi kvar tiggeri, säger Lars Alriksson (M).

Henrik Ölvebo (MP) anser inte att lösningen är att införa ett tiggeriförbud i lagstadgarna.

– Den här debatten tenderar att bli känslostyrd och inte faktastyrd. Det finns inslag av kriminalitet, men det är inte ett generellt problem och det finns det belägg för. Lösningen är inte att slå mot de utsatta längst ner i systemet, säger han.

Inte heller Bror Wennström (Mav) tror att lösningen ligger i att förbjuda tiggeri.

– Tiggeri och fattigdom kan aldrig bli kriminellt. De flyr och hamnar i tiggeri för att överleva. Hur avser moderaterna att hjälpa de fattiga tiggarna nationellt och internationellt med att konstatera att de är orsaken till kriminalitet, det är en vidrig människosyn. Den bruna sörjan har kommit till Gällivare för längesen nu, det tråkiga är att den breder ut sig, säger han.

Förslaget om tillägget röstades ner av majoriteten. Paula Palmqvist (SD) och Lars Alriksson (M) reserverade sig mot beslutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Eriksson