Peter Björk har bott i tio år i Bangkok, Thailand.
Han är styrelsemedlem i Handelskammaren och jobbar på universitetet i Luleå.
Därifrån har han insyn i bärbranschens årliga rekrytering av bärplockare till Sverige.
- Våra studenter, åtminstone fem-sex stycken, arbetar varje år på ambassaden med bärplockarnas visum, säger Peter Björk som fick idén att själv hjälpa thailändare till Tornedalen.
- Min bror Gunnar äger mark så det skulle passa bra. Det går att ordna mycket billigare för thailändarna än i dag.
Han tog kontakt med SBIF (Skogsbärbranschens intresseförening, reds anm).
- Jag har aldrig tidigare mötts av en liknande "kom-inte-hit-och-snoka-attityd". De lovade att återkomma men ingen hörde av sig. Varje gång jag sökte dem gled de undan. Mycket underligt, säger Peter Björk.
Stora summor i omlopp
Den enda förklaring som Peter Björk själv ser är ekonomisk.
- Det handlar om oerhörda pengar, kanske 100 miljoner kronor. Det är starka intressen som styr och det är typiskt för Thailand.
Han är skeptisk till bemanningsföretagens agenter som sköter rekryteringen av bärplockare.
- De åker runt i byar på landsbygden och presenterar möjligheten att plocka bär och tjäna pengar i Sverige. Agenterna presenterar paket med visum, boenden och så vidare. De vänder sig till personer med låg utbildning som har svårt att bedöma kostnader och avtal. De åker i god tro och tror att de kommer att tjäna stora pengar.
- Det finns ingen moral och etik och folk skuldsätter sig för resten av sina liv. Lånen sker inte heller vid vanliga banker utan lånas ut till ockerräntor. Det är rent ut sagt skandalöst.
Paketpriset på 18 000 kronor som thailändarna betalar för att komma till Sverige går att minska, enligt Björk.
- Att ta ut en avgift för mellanhand är skäligt men detta är mastigt.
Halva priset på resan
Eftersom han aldrig fick någon egentlig kontakt med SBIF så fick Peter Björk lägga ner sina bärplaner det här året.
I stället blev det 50 studenter från Thailand som tillsammans med Björk kom till Sverige för att studera.
- Under de senaste fyra åren har över 200 utbytesstudenter varit till Sverige med mig. Jag ordnar resan för halva det pris bärplockarna betalar. Det är dessutom en dyrare resa där biljetten sträcker sig ett år framåt.
Björk är skarpt kritisk till organisationen kring bärplockningen:
- Det går envisa rykten om oegentligheter som borde undersökas. Jag tycker att media borda åka dit och undersöka saken på plats, det här är inte bra för relationerna mellan Sverige och Thailand, säger Peter Björk.
"Det finns ingen moral och etik"
Peter Björk har följt rekryteringen av bärplockare i Thailand under många år.När han själv ville ordna en resa för en grupp thailändare till sin brors marker i Tornedalen, då blev det tvärstopp.- Jag har aldrig tidigare mötts av en liknande "kom-inte-hit-och-snoka-attityd", säger Björk.
Tristess och väntan i Kronanhallen i slutet av augusti. Bärplockarna var hänvisade till bemanningsföretagen för att komma hem, men de litade inte på företagen.foto: kurt engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!