"Vi hoppas kunna lyfta frågan"

F/ACT Movement jobbar för att bygga en mer hållbar garderob och samtidigt förbättra miljöns påverkan av textilier. Syftet är att förlänga hållbarheten på prylar och material.

Jenny Widmark är projektchef på Lumire Miljöresurs Luleå.

Jenny Widmark är projektchef på Lumire Miljöresurs Luleå.

Foto: Viktoria Sandman

Textil2021-03-12 09:15

Det är nio deltagare i Luleå som tillsammans genomgår en utmaning där de ska prova på hållbart mode med hjälp av experter. Under nio månader får dem inte köpa nyproducerade kläder, utan bara handla på secondhand och på olika sätt styla det dem har i garderoben.

Jenny Widmark jobbar som hållbarhetschef på Lumire och hon är den som har dragit igång det här projektet i Luleå.

– Det började när jag var på en föreläsning då Göteborgsregionen (GR) berättade om det här projektet och jag och några andra kommuner tyckte det var superspännande. Vi tänkte om man kunde köra det nationellt och så blev det, säger Jenny Widmark.

Jenny Widmark berättar att de hoppas att genom projektet kunna minska textil i brännbart, då de anser att det är för mycket av det där.

– Vi hoppas att på det här sättet kunna lyfta den här frågan och att kvinnorna som deltar lyfter det här genom deras Instagramkonton. Vår förhoppning är att de ska kunna inspirera Luleåborna att tänka mer hållbart, när det gäller textil och konsumtion av kläder.

Genom det här projektet hoppas de kunna få fler att tänka mer hållbart, bland annat genom att behålla sina saker längre och överväga sina inköp.

I och med att Lumire och samarbetspartners öppnat Returpunkten, med secondhandbutik, hoppas Jenny Widmark också att fler ska handla secondhand.

– Vi hoppas att vi ska nå ut till de som aldrig brukar gå in på en secondhand, då vi ligger så centralt. Sedan hoppas vi att de även hittar till samarbetsparterna i Luleå.

Varje plagg man köper bör man tänka om man kommer att ha användningen för den eller om det bara kommer att hänga i en garderob. Jenny Widmark menar att väljer man köpa från secondhand men sedan inte använder det, då är det ju ändå inte hållbart.

Lumire har tillsammans med samarbetspartners satsat stort på återbruksverksamhet i Luleå. Returpunkten som är en secondhandbutik men även avfallshantering, skrädderi och cykelbibliotek, är en del av projektet som nyligen hade premiär, där alla kan laga, byta och köpa återbruk.

Returpunkten görs tillsammans med Kronan, PMU secondhand i Öjebyn, Röda Korset, Rädda Barnen, Sömnadskollektivet, Arbetsmarknadsförvaltningen, Statsbyggnadsförvaltningen, Luleåbo och Fastighetsbolaget DIÖS är också med i projektet.

– Det är ett jätteroligt samarbetsprojekt vi gör och hoppas att Luleåborna också ska tycka det.

Karta: Köpmantorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!