Tekniken gör att du kan se dåtid och framtid

Vad sägs om att se och uppleva hur det var förr och hur det kommer att se ut i Gällivare om några år? Det kan du göra nu – med hjälp av VR-glasögon.

16 maj 2019 18:50

VR, virtual reality eller virtuell verklighet, är när man med hjälp av datorteknik skapar en simulerad miljö som kan vara tagen från verkligheten eller påhittad. I det här fallet rör det sig om miljöer från samhället som det såg ut förr men också hur det kommer att se ut när allt är klart om några år.

- Jättehäftigt, precis som att man är där. Det är som att man befinner sig i en berättelse, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling, Vänsterpartiet, som var på plats när den nya upplevelsen invigdes på Re-form i gallerian under onsdagen tillsammans med de kommunalråden Birgitta Larsson, Socialdemokraterna, och Henrik Ölvebo, Miljöpartiet.

Tanken är att på ett modernt sätt visa samhällsomvandlingens resa från början. Det finns två par VR-glasögon och som ingår i hela satsningen med Re-form vars prislapp är 1,1 miljoner kronor. Informationscentret Re-form ger besökaren möjlighet att överblicka samhällets förändringar under den pågående samhällsomvandlingen. Genom bland annat film och en interaktiv sagovägg tas besökare med på resan från förtid och nutid till framtida scenarion.

– Man får en känsla av att kunna gå in i samhället och vara där, vi vill att man ska kunna känna stolthet i det vi haft och det som kommer att komma, säger Jeanette Wäppling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson