De går vidare till riksfinalen i Vi i femman

Furuparksskolan tog hem förstaplatsen i regionfinalen av Vi i femman. Nu ska de tävla mot femteklassare i hela landet efter en vinst mot Porsnässkolan.

Svårare. Alvar Kieri Strandelin och Meya Larsson tycker att deltävlingarna har blivit tuffare för varje gång.

Svårare. Alvar Kieri Strandelin och Meya Larsson tycker att deltävlingarna har blivit tuffare för varje gång.

Foto: Maria Åberg Andersson

Tävling2017-02-08 13:50

Det blir klass 5C från Furuparksskolan som går vidare från Norrbotten i årets Vi i femman. På tisdagen vann Alvar Kieri Strandelin och Meya Larsson den lokala finalen där de mötte Porsnässkolan från Piteå. Finalen direktsändes i P4 Norrbotten.

– De har känt sig ganska lugna, det blir bara en bonus varje gång de har gått vidare. Alvar uttryckte det så bra när P4 frågade honom hur det kändes. Han sa att det är klart att man vill vinna men det är ju ingen som blir arg om man förlorar, säger Lena Rönnbäck som är lärare på Furuparksskolan.

Nu när regionfinalerna är avgjorda ska 25 lag från hela landet tävla om 4 platser i den stora finalen som kommer att sändas på tv.

– De är så exalterade och stolta. Och det borde de vara, jag tror att de känner motivationen. Jag är lite rädd för att driva upp kraven så vi har inte gjort så mycket i skolan. Men det är en väldigt studiemotiverad grupp så jag kan nog inte driva upp kraven mycket mer än de gör själva, säger Lena Rönnbäck.

Hon tror att några av tricken som klassen har haft stor nytta av är att varje vecka tillsammans titta på lilla aktuellt och hålla ett nutidsquiz.

– Det ger nog ett intresse för omvärlden. Både nationellt och internationellt. Och för varje deltävling stegras svårighetsgraden, det har de sagt. Men jag tycker att de jobbar jättebra under stress. Och frågor som man kan är ju lätta, och frågor man inte kan är ju svåra. Så är det, säger Lena Rönnbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!