"Tärendö finns alltid i mitt hjärta"

Anna-Karin Baltzari Danfors började arbeta med försäkringar i samband med Estonia-katastrofen. Hon trivs med att stå på konsumentens sida. ”Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor”, säger hon.

Hemma är bäst. Anna-Karin Baltzari Danfors återvänder mer än gärna till byn och gården där hon växte upp. "Tädendö finns alltid i mitt hjärta", säger hon.

Hemma är bäst. Anna-Karin Baltzari Danfors återvänder mer än gärna till byn och gården där hon växte upp. "Tädendö finns alltid i mitt hjärta", säger hon.

Foto: Thomas Lövgren

Tärendö2020-10-10 19:00

Skiddrottningen Charlotte Kalla är väl den som mest satt Tärendö på kartan under senare år. En annan röst från byn med den berömda bifurkationen är Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Som 19-åring flyttade hon från Tärendö till Stockholm för att bli jurist. Efter mer än 30 år i huvudstaden är den tornedalska dialekten oförändrad, ni har kanske hört henne i radioprogrammet Plånboken i P1 där hon svarar på lyssnarfrågor.

Vi träffar henne en höstdag i Tärendö där hon är på tillfälligt besök hos sin mamma Viola. Hemgården ligger sällsynt vackert på en udde rundad av Tärendöälvens blå band.

– Jag står bara och beundrar allting när jag är här. Vi försöker komma hit varje sommar. Påsken är fantastisk då man kan åka skidor på älven. Vi är ofta här på julen också, berättar hon.

Karriären började med jobb på advokatbyrå i London och Stockholm, främst med familjerätt och internationell rätt. I samband med Estonia-katastrofen 1994 arbetade hon för det norska försäkringsbolag som hade hand om ersättningarna till överlevande och anhöriga till offren.

– De behövde någon som kunde familjerätt. Det var mycket att utreda till exempel kring vilka som varit sambo eller gifta och om de skulle få ersättning.

Arbetet med katastrofdrabbade människor gav viktiga erfarenheter

– Där var vi tvungna att tänka mycket på bemötandet. Jag fick verkligen en insikt i hur viktigt det är och det har följt med mig sedan dess.

Via olika jobb hamnade hon på Konsumenternas Försäkringsbyrå där hon i dag är chef.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor och vill stå på de svagas sida. Det känns verkligen som att konsumenterna behöver hjälp. Många tycker att det är tråkigt och krångligt med försäkringar och vi på byrån tycker att det är roligt att få hjälpa till.

Anna-Karin Baltzari Danfors framhåller byråns poängsystem där privatpersoner kan jämföra försäkringar.

– Vi värderar innehållet utifrån ett konsumentperspektiv. Våra jätteduktiga jurister går in i detalj och jämför, sedan redovisar vi det enkelt med siffror.

Den som får problem med ett försäkringsbolag, kanske inte får ersättning eller bara har svårt att förstå ett beslut kan vända sig till byrån.

– De kan ringa oss helt gratis. Vi kan förklara hur de kan komplettera och överklaga. Vi ger hjälp till självhjälp.

Coronapandemin gör självklart avtryck också i försäkringsbranschen. De flesta frågorna har rört reseförsäkringar. Många funderar också kring liv-, inkomst- och sjukvårdsförsäkringar.

– Människor ringer och är oroliga för vad som händer om de dör på grund av corona. De oroar sig för sina anhöriga och undrar om de ska teckna livförsäkring. Har man funderingar kring sitt försäkringsbehov så kan vi hjälpa till. Vi säljer inget och har inget vinstintresse utan vi hjälper bara konsumenter.

Ett råd är att varje år gå igenom sina försäkringar. 

– Jag märker nu i coronatider att människor faktiskt har tagit sig mera tid. De har rensat i skåp och lådor och har också gjort de här genomgångarna.

Då kommer också frågorna till Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Man har köpt hund eller cykel. Man har bilat mycket i Sverige i sommar och råkat ut för lite tråkigheter med bilen. Många vill köpa fritidshus och vänder sig till oss. Vi är lite som en termometer, det som händer i samhället kommer till oss.

I coronans tid har problem kring inkomstförsäkringar dykt upp. En del har tecknat sin försäkring utan att de uppfyller kraven och blir då utan ersättning. Det kan handla om dålig information eller bristande kommunikation, eller så har konsumenten inte läst villkoren ordentligt.

– Det är otroligt viktigt att konsumenterna får information och att de förstår. Vi håller koll där och pratar med Finansinspektionen och Konsumentverket ifall vi ser att bolagen inte har informerat tillräckligt eller otydligt. Det är väldigt tråkigt att betala i många år för en försäkring som inte gäller.

Är vi dåliga på att läsa det finstilta?

– Det är kanske inte så kul att läsa. Men konsumenten har ju också ett ansvar och bör ta sig tid. Det är viktigt att man engagerar sig.

Här är några av försäkringsexpertens tips för att undvika problem och spara pengar:

*Produktförsäkringar:

– Många tecknar sådana för till exempel hemelektronik och det kan bli väldigt dyrt om man gör det till allt man köper. Då är det bättre att ha en allriskförsäkring till sin hemförsäkring.

*ID-skydd:

– Det säljs in en massa sådana som ska skydda mot ID-kapningar. Här används lite skrämseltaktik så det tycker jag man ska se upp med. De kan vara dyra och många pensionärer tecknar i onödan. Det finns ett ID-skydd i de flesta hemförsäkringar.

*Fordonsgarantier:

– Säljs mycket, som ett komplement till bilförsäkringen, men behövs ofta inte om man redan har halv- eller helförsäkring där maskinskadeförsäkring ingår. Det gäller även assistansförsäkringar som säljs in fast de i stort sett redan finns i bilens halvförsäkring.

*Avbeställningsskydd för resor: 

– Det finns i ditt kreditkort. Har du en stor hemförsäkring så har du dessutom ofta ett utökat reseskydd, så där ska man tänka till två gånger innan man kryssar i rutan. Reseförsäkringen i våra hemförsäkringar är väldigt bra och gäller oftast i 45 dagar. Är man borta längre än så gäller det att förlänga försäkringen, helst innan man åker hemifrån.

*Sjukvårdsförsäkringar:

– Kolla först vad du har via arbetsgivare och fack. Fundera på om du behöver en sjukvårdsförsäkring, de kan vara väldigt dyra.

*Livförsäkring:

– Bra att tänka på hur anhöriga ska klara sig om det värsta händer. Här är det viktigt att ha koll på efterlevandeskydd och göra en helhetsbedömning. 

*Olycksfallsförsäkring:

– Tycker jag nog att man bör ha. Är man äldre ska man kolla upp hur länge den gäller, för den trappas ned och slutar gälla i en viss ålder. När det gäller barn så bör alla ha en individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring. Barnen är även försäkrade mot olycksfall via kommunen. I vissa kommuner gäller försäkringen under skoltid medan den gäller dygnet runt i andra. Här är det viktigt att känna till att man själv måste anmäla en skada om man drabbas. Skolan gör inte det.

*Djurförsäkring:

– Veterinärvården blir dyrare och dyrare. Har man djur bör man också ha en försäkring.

Efter att ha fått en nyttig lektion om försäkringar tar vi en promenad ned till älven för fotografering. Anna-Karin Baltzari Danfors njuter av dagarna i höstsolen.

– Här är fantastiskt. Ett sånt här ställe vill man aldrig göra sig av med.

I Stockholm väntar nya försäkringsfrågor. Konsumenternas försäkringsbyrå kontaktas av cirka 11 000 personer varje år och deras webbsida har 2,5 miljoner besökare. 

För Anna-Karin blir det också fortsatt medverkan i Plånboken i P1.

Är det många som känner igen dig från radion?

– Ja, här i Tärendö i alla fall (skratt). Här är det många som säger att de har hört mig, framförallt pensionärer som lyssnar mycket på radio.

Försäkringsfakta

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende vägledning i frågor som rör försäkringar och pensioner. Vägledningen är kostnadsfri. Byråns uppgift är också att fånga upp konsumentproblem inom försäkrings- och pensionsområdet och föra dem vidare till försäkringsbolag och myndigheter. 

Huvudmän är Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationen Svensk Försäkring.

Webbplats: konsumenternas.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!