Stormöte i Tärendö: "Självklart att ompröva beslutet"

Beslutet att flytta årskurs 6-9 från Tärendö till Pajala slår även mot de yngre barnen. Nu kräver föräldragruppen i Tärendö att kommunen omprövar beslutet – och lanserar ett eget motförslag på sparåtgärder.

STORMÖTE. Vid mötet i Tärendö informerade föräldragruppen om sitt krav att skolbeslutet måste omprövas.

STORMÖTE. Vid mötet i Tärendö informerade föräldragruppen om sitt krav att skolbeslutet måste omprövas.

Foto: Maria Tervahauta

TÄRENDÖ2016-01-18 15:55

Informationen gavs på ett stormöte i Tärendö på söndag kväll med ett 70-tal besökare.

– Eftersom underlaget är bristfälligt tycker vi att det är en självklarhet att beslutet ska omprövas, säger Erling Fredriksson, talesperson för föräldragruppen.

Beslutet togs i mars 2015. De nya uppgifterna, som föräldragruppen själv tagit fram, visar att även de yngre barnen, som går kvar i Tärendö, drabbas när bussturerna förändras. Barnen i sexårsverksamhet till årskurs fem ska samåka till och från Tärendö med eleverna i årskurs 6­–9, som sedan ska vidare till Pajala.

Eftersom Pajalabussen går 7.15 måste de yngre eleverna vara i Tärendö redan 7.10. När barnen ska tillbaka från skolan har de två eftermiddagsturerna klockan 13 och 15 ersatts av en tur, klockan 14. Det gäller alla vardagar utom fredagar.

– Det är stora försämringar. Det är tråkigt och upprörande att beslutet är taget på ett underlag som är så slarvigt gjort. Vi är inte ute efter att förhala processen utan vi anser helt enkelt att det är en stor sak för en förälder att ens 6-åring ska lämnas i skolan en timme innan normal skolstart, säger Fredriksson.

Föräldragruppen har lanserat ett eget förslag på besparing, som handlar om att kallställa B-delen av skolan och badhuset, och därigenom spara drygt 750 000 kronor per år.

– Det borde gjorts tidigare och vi tycker att det bör göras oavsett om beslutet görs om eller ej, säger Erling Fredriksson.

Evgeny Krakov (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, sågar motförslaget.

– Stängningen av badhuset är redan inräknad i kommunens budget. Man kan inte räkna den två gånger. Då försvinner halva föräldragruppens besparing. Det finns fler frågetecken. I den delen som de vill stänga finns förskoleverksamhet. Kan de barnen sova när de ska samsas med högstadieelever? Det finns heller inga skötplatser. Och det är 1,2-1,3 miljoner mindre i besparing jämfört med kommunens förslag.

Någon omprövning är inte aktuell, enligt Krakov.

– Man ska veta att redan i dag är det barn som får vänta både före skolan och efter dagens slut. Det är en komplicerad process som beslutet satt i gång. Det är mycket som ska synka: schema i flera skolor, vi diskuterar turer med länstrafiken och även upphandling av skolskjutser. Nu måste processen få ha sin gång. Innan dess kan ingen säga hur förändringen slår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om