Nostalgitripp på äldreboende

Hemmagjord filmjölk, halstrad sik, färskt bröd, hemtjärnat smör, renköttsoppa och kalvdans till efterrätt.De gamla på Rönngårdens äldreboende fick smörja kråset rejält vid "gammeldagsdagen" i torsdags.- Vilken fantastisk dag, säger arbetsledaren Siv Kero.

Ann-Sofi Larsson, Alina Heinonen och Ulla Björnfot bakar bröd för fullt.FOTO: Siv Kero

Ann-Sofi Larsson, Alina Heinonen och Ulla Björnfot bakar bröd för fullt.FOTO: Siv Kero

Foto: Siv Kero

TÄRENDÖ2010-10-23 06:00
Rönngården i Tärendö har fått många utmärkelser under årens lopp för att de värnar om de gamla. Den senaste var "Värdegrundspriset" förra året.
Personalen fortsätter i samma stil med att anordna olika trivselaktiviteter. Som i torsdags med en så kallad Reminiscens dag, där även hemtjänsten var involverad.
- Vi försöker inleda mer samarbete med hemtjänsten. Många av de som hemtjänsten besöker kommer med tiden att hamna på Rönngården, säger Siv Kero.
Hemgjort
Dagen inleddes med brödbakning, så de äldre fick vakna till doften av hembakat bröd. De som kunde fick delta efter förmåga. Därefter följde lunch där det serverades hemmagjord filmjölk, halstrad sik och nybakat bröd med hemtjärnat smör.
Prästen Lars-Olov Kevnell sjöng gamla Sionsånger och berättade om gamla tider. Dagens tema var jordbruket förr, arbetet, korna och hur man tog tillvara mjölk, kött, med mera.
Middagen bestod av renköttsoppa och kalvdans som efterrätt.
- Det kräver engagemang, planering och mycket arbete. Men när man ser hur gamlingarna lever upp så är det värt det. De får också delta efter förmåga och man ser att takterna sitter i, även hos dem som är 97.
Ko till låns
Dagen till ära hade personalen släpat dit en ko i hårdplast i naturlig storlek som de lånat från byns affär.
- Gamlingarna tittade med stora ögon på den, säger Siv Kero.

Fotnot:
Reminiscens betyder att väcka minnen till liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om