Många hade hörsammat inbjudan till den så kallade presskonferensen i Tärendö Folkets hus. Ett hundratal föräldrar, elever och andra bybor från Tärendö, Junosuando och Korpilombolo kom. Men också ett antal politiker och någon tjänsteman.
Bland dem Jevgeny Krakov (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden och Ingegerd Mäki, förvaltningschef.
Erling Fredriksson från Tärendö föräldragrupp ifrågasatte uträkningarna angående besparingarna.
– Vi anser att beslutsunderlaget är bristfälligt och på vissa punkter direkt felaktigt. Därför driver vi frågan att ta upp den på kommunfullmäktige igen.
De har också fått veta i efterhand att inga extra anslutningsbussar ska sättas in. Vilket skulle innebära väldigt långa skoldagar för många elever. Det har också gjort många föräldrar upprörda.
– Jag har en son som bott med sin mamma i Luleå. Men han ville flytta till en mindre skola. Men försvinner skolan är risken stor att han flyttar tillbaka eftersom han då får en onormalt lång skoldag på nästan elva timmar, säger Ove Hallergren som bor i Männikkö.
Pedagogen Renée Smedkvist Videkull som arbetar i Junosuando skola, vittnade om att barnen far illa av beslutet.
– De mår fruktansvärt dåligt. En del säger att vi måste flytta. Det är faktiskt så att alla familjer inte kan bo kvar, säger hon.
– Det har heller inte gjorts någon barnkonsekvensanalys. Det är inte rimligt att ha skoldagar på mellan tio och 14 timmar.
Erling Fredriksson har fyra barn. Han säger att det inte kommer vara möjligt att bo kvar i Tärendö om beslutet står fast.
– Det finns inte i min värld. Dessutom finns det ingen framtid för skolan här om 6-9 flyttas. Det blir konsekvensen.
Tärendöbon Anita Kalla med flera, ifrågasatte varför inte Kulturskolan istället läggs ned.
– Den är inte lagstadgad. Vi har bedrivit kultur på ideell basis i byarna hur länge som helst.
– Om vi tar bort Kulturskolan helt så är det bara hälften av vad besparingen blir jämfört med att flytta klasserna, säger Jevgeny Krakov.
Kultur- och utbildningsnämnden har ett sparbeting på 5,2 miljoner kronor i år. Därefter 1,2 miljoner kronor per år de två följande åren.
– Vi kan inte bedriva den verksamhet vi har idag. Hela kommunen går väldigt dåligt och det finns inga pengar att hämta på något annat ställe, säger Jevgeny Krakov.
Mötet avslutades efter tre timmar.
– Jag tycker det var en oerhört svag uppslutning från politikerhåll. Men vi jobbar vidare med bland annat friskolespåret, säger Erling Fredriksson.