Flytt hotade byns elever – då ryckte Björn-Olof in 100 mil norrut

Ett akut nödrop om att eleverna i hans gamla hembygd måste flyttas, om inte personal kunde hittas till byns skola, fick Björn-Olof att blixtsnabbt rycka in hundra mil norrut och lämna livet som managementkonsult i Stockholm.
Det är inget han ångrar.

Innan 62-åriga Björn-Olof Svanholm lämnade konsultlivet och ryckte in på Tärendö skola 100 mil norrut såg det ut som om byns elever akut skulle tvingas flytta till en annan skola. Idag är alla tjänster tillsatta.

Innan 62-åriga Björn-Olof Svanholm lämnade konsultlivet och ryckte in på Tärendö skola 100 mil norrut såg det ut som om byns elever akut skulle tvingas flytta till en annan skola. Idag är alla tjänster tillsatta.

Foto: Maria Engström-Andersson

Tärendö2024-10-12 00:01

Nyheten i korthet

  • Björn-Olof Svanholm, en tidigare managementkonsult, ryckte in som lärare och elevassistent i sin gamla hembygd Tärendö, efter att ha sett ett inlägg på Facebook om brist på skolpersonal.
  • Tärendö skola hotades med nedläggning och eleverna riskerade att behöva flytta till Pajala, en resa på nära nio mil om dagen, något som Svanholm såg som en stor belastning för barnen.
  • Trots en betydande lönesänkning jämfört med sin tidigare karriär, uttrycker Svanholm att han tycker det var värt det och rekommenderar andra att göra detsamma. Han planerar att återvända till Stockholm inom kort.

Några gula löv klistrar mot asfalten när 62-årige Björn-Olof Svanholm precis klivit av skolbussen från Pajala till Tärendö. Längre bort strömmar Kalix älv under byns karaktäristiska bågbro. Att åka med i bussen de 4,2 milen på morgonen och sedan samma väg tillbaka på eftermiddagen har under en tid ingått i Björns tillfälliga jobb som elevassistent och lärare.

En rejäl kontrast till hans vanliga liv i Stockholm där han har sin familj och tidigare har arbetat inom el- och energibranschen: som finansiell strateg och chef åt stora elbolag och, huvudsakligen, som managementkonsult i egen regi.

Ett jobb som generellt ger betydligt mer i lönekuvertet än som elevassistent.

Men Björn-Olof klagar inte.

– När min gamla hembygd behövde hjälp kändes det helt naturligt att rycka in.

undefined
Varje dag åker Björn-Olof de nära nio milen med skolbussen mellan Tärendö och Pajala.
undefined
Personal har hittats till skolan i Tärendö under tiden Björn-Olof hoppat in. Men nu diskuteras en nedläggning.

Inifrån skolan med 29 elever och 13 förskolebarn berättar han om hur allt startade i våras, med ett larm från skolpersonal i facebookgruppen ”Vi som älskar Tärendö”.

– Det stod att ”Vi har kris i Tärendö skola. Om vi inte får personal måste eleverna i åk 4-6 åka till Pajala redan nu i maj”.

Det här fick Björn-Olof att omedelbart reagera. Dels eftersom han tycker att nära nio mil per dag är långt för 10-12-åringar att åka. Dels för att han såg flytten som ett första steg mot en stängning av skolan – vilket han tror skulle drabba byn hårt.

undefined
Björn-Olof Svanholm ångrar inte att han lämnade sitt tidigare konsultliv och tillfälligt hoppade in på Tärendö skola 100 mil norrut. Målet var att barnen skulle kunna gå kvar på skolan, och det gör de.

– Så jag tog direkt kontakt med skolans rektor. Det visade sig att alla slags tjänster söktes: fritidspedagog, lärare och assistent. Jag sa ”sätt mig på det ni vill, jag kan komma på en vecka”.

Fullt så fort gick det inte. Men två-tre veckor senare, efter en anställningsintervju på Teams, var Björn-Olof välkommen. Då hade han förutom en tjock bok om pedagogik hunnit läsa in sig på alla läroplaner för åk 1-6 i samtliga ämnen. Och skollagstiftningen. Exakt vilka förväntningarna var när skolportarna passerades minns han inte. Men övergången från soloarbetet på hemmakontoret upplever han som bra.

 – Fast jag hade gärna önskat någon slags introduktion, säger Björn-Olof.

undefined
"När min gamla hembygd behövde hjälp kändes det helt naturligt att rycka in", säger Björn-Olof.

Mycket av arbetstiden har gått ut på att se till allt flyter socialt. Just att jobba med barn tycker han kan ha sina fördelar – eller, i och för sig, nackdelar:

– Av unga och gamla får man respons direkt. En ändring av en strategi inom ett företag kan däremot ta mycket lång tid innan det märks på resultatkontot.

Själv är Bodensonen Björn-Olof utbildad civilekonom. Förutom nationalekonomi och kvantitativa metoder (om statistiska analysmetoder) på Uppsala universitet har han studerat på Handelshögskolan. I yrkeslivet jobbade han två år i Bryssel som energiexpert för SCA-koncernen i Nordeuropa på 1990-talet. Han har haft chef- och ledarroller inom Stockholm Energi och Birka Energi, och är dessutom en av idémakarna bakom benergijätten Fortum. De senaste femton åren har han dock jobbat i egen regi som managementkonsult.

– Då lejs man in för att arbeta med strategiska frågor, ofta på ledningsnivå. Det kan vara vid effektiviseringar eller när befintliga verksamheter ska utvecklas, säger han.

undefined
Innan inhoppet jobbade Björn-Olof Svanholm många år som managementkonsult i energibranchen.

Största skillnaderna och likheterna mellan det och att jobba i skolan?

– Bortsett från att undervisning är en unik process är många av de organisatoriska utmaningarna samma. Man har en summa pengar och ska driva den dagliga verksamheten effektivt eller bygga upp något, som ett nytt arbetssätt. Däremot är kulturerna olika. I skolan är fokus på processen man riktar sig mot, alltså eleverna istället för lönsamheten.

Vad har överraskat mest?

Här beskriver Björn chocken när han i de olika byggnaderna upptäckte inventarier och material som inte rörts på kanske tio år. I skolhuset inryms en tom simbassäng.

– Sedan en skada upptäcktes för ett antal år sedan har den bara lämnats.

undefined
Förvaltningen av byggnader och material har överraskat Björn-Olof mest. I skolan i Tärendö finns en bassäng som bara lämnats.

På frågan om hur hans bakgrund märks i skolarbetet säger Björn-Olof att han från företagsvärlden är van vid flexibilitet, att ta stort ansvar, planera sitt jobb och arbeta tills saker löst sig. Och att det går igen nu.

Alla elevassistenter kanske inte heller hade bjudit in till teambuilding...

Leende bekräftar Björn-Olof att han efter skolavslutningen i våras bjöd alla som jobbar på skolan i Tärendö till aktiviteter och middag på släktgården i Kompelusvaara där han nu bor:

– Jag tyckte det behövdes efter all turbulens och den höga personalomsättningen som varit, och jag tror att det blev uppskattat.

Faktum är att alla tjänster på skolan i Tärendö idag är tillsatta, trots byns brist på boenden. Korttidsvikariaten har lösts genom att pensionerade bybor hoppar in. Snart åker dock Björn-Olof tillbaka till Stockholm.

undefined
Innan 62-åriga Björn-Olof Svanholm lämnade konsultlivet och ryckte in på Tärendö skola 100 mil norrut såg det ut som om byns elever akut skulle tvingas flytta till en annan skola. Idag är alla tjänster tillsatta.
undefined
Personal har hittats till skolan i Tärendö under tiden Björn-Olof hoppat in. Men nu diskuteras en nedläggning.

Samtidigt har diskussioner om en nedläggning av skolan i Tärendö blossat upp till följd av kommunens ekonomiska kris. Vad tänker du om det?

– Att man inte kan låta bli att göra saker bara för hur det kan bli senare. Ett beslut om nedläggning skulle knappast heller kunna verkställas förrän efter vårterminen då en hel del av eleverna slutat.

Vad Björn-Olof ska göra framöver är oklart. Men konsultyrket tror han inte att det blir.

Bäst utanför skolan här?

– Att följa årstiderna och få komma in i livet på riktigt, säger Björn-Olof Svanholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!