Familjens barn får inte åka med skolbussen

Trots att en väg med tung lastbilstrafik måste korsas och fastän andra barn i byn har skolskjuts nekas den nyinflyttade fyrabarnsfamiljens barn att åka med skolbussen. ”Jag förstår inte varför man gör skillnad, allt jag vill är att slippa oroa mig”, säger mamma Victoria, 32.

När fyrabarnsfamiljen Ullenius-Kalla flyttade från Kiruna till Tärendö i somras kunde de inte drömma om att skolvägen för 7-årige Peps, Ted Love, 9, Evald, 10 och Edla, 12 år, skulle bli ett problem.

När fyrabarnsfamiljen Ullenius-Kalla flyttade från Kiruna till Tärendö i somras kunde de inte drömma om att skolvägen för 7-årige Peps, Ted Love, 9, Evald, 10 och Edla, 12 år, skulle bli ett problem.

Foto: Maria Engström-Andersson

Tärendö2023-02-09 17:00

När fyrabarnsfamiljen Ullenius-Kalla flyttade från Kiruna till Tärendö i somras kunde de inte drömma om att skolvägen för 7-årige Peps, Ted Love, 9, Evald, 10 och Edla, 12 år, skulle bli ett problem. De var visserligen medvetna om att bågbron över Kalix älv måste passeras, liksom den korsande vägen 867 där timmer- och flisbilar kör. Men eftersom grannbarnen hade skolskjuts och de barn som tidigare bott i deras eget hus haft det tog de för givet att deras barn också skulle få åka med.

 – Men istället tyckte kommunen att våra barn skulle gå eller cykla. Nu när vi har tjatat och överklagat har de två yngsta beviljats skolskjuts tills de går ut tvåan. Men vi tycker inte att det räcker, säger Victoria Ullenius

Begränsningen motiverar kommunen med att färdvägen måste ha en viss längd. 

– De menar att vi har mätt fel väg och att barnen har 1,8 kilometers väg att gå eller cykla i stället för de 2 kilometer som krävs för att få skolskjuts, säger Victoria Ullenius – som i och för sig håller med om att kortaste vägen är 1,8 kilometer medan den längre bilvägen runt skolan blir 2 kilometer, men ändå inte köper kommunens argument: 

– Då följer man inte sitt eget reglemente, eftersom barn på andra sidan byn med mindre än 2 kilometers skolväg i alla år haft skolskjuts.

Mest relevant är ändå den bristande trafiksäkerheten, enligt Victoria. Vilken kommunen beskriver så här i sitt beslut: ”Utredningen visar att timmerbilar och flisbilar passerar relativt frekvent och att övergångsställe saknas. Vid besiktning av platsen var det dessutom snöoväder vilket försvårar sikten avsevärt. Trafiksäkerheten kan bedömas som bristfällig för yngre barn”.  

– Men vem kan säga att den inte är farlig för alla barn, säger Victoria som hittills har kört skytteltrafik med alla barnen till skolan.

Hon beskriver det som märkligt att se den halvtomma skolbussen åka utan att de äldre får följa med. 

Ångrar ni flytten hit? 

– Nej, jag är härifrån och ville tillbaka. Samtidigt är det ju jättekonstigt, när kommunen går ut i kampanjer och välkomnar familjer. Vi vill inte förstöra för de som har skolskjuts, men vi vill att våra barn också ska ta sig tryggt till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!