Den unga kvinnan var delvis förlamad, hade tappat talet och gavs inget hopp om att överleva.
Tärendötjejen Eva Lehto var 24 år och ny som kurator vid Umeå universitetssjukhus när hon mötte jämnåriga Ann-Christin. Eva Lehto visste ingenting om den reumatiska sjukdomen SLE, men nu kan hon mycket om sjukdomen.
– Ann-Christin överlevde. Hon var en av mina första patienter och har lärt mig oerhört mycket om hur det är att leva med SLE, säger Eva Lehto, som jobbat med patientgruppen, som ligger henne varmt om hjärtat, i mer än 40 år.
– SLE-patienter kan bli svårt sjuka, men det syns inte utanpå. Det är en lömsk sjukdom. Immunförsvaret angriper den egna kroppen och inflammationerna kan slå till var som helst. Ingen patient är den andra lik, säger Eva.
I gamla läroböcker står det att hälften av alla patienter på 70-talet dog inom fem år.
– Med åren har diagnostiken blivit mycket bättre och medicinerna effektivare. I dag drabbas inte patienterna av så svåra skov som Ann-Christin. Det har varit fantastiskt att följa den positiva utvecklingen.
Ann-Christin Thuresson var nästan färdig sjuksköterska när hon blev sjuk. Symtomen påminde om influensa och hon drabbades av typiska fjärilsliknande utslag i ansiktet. När sjukdomen angrep hjärnan blev läget livshotande.
Men Ann-Christin Thuresson reste sig och efter flera års rehabilitering fick hon så småningom jobb på reumatologen, där hon själv vårdats.
– Jag skulle aldrig klarat det utan reumateamet och Eva. Hon var en fantastiskt fin och peppande kurator. Jag har även haft underbara läkare, säger Ann-Christin Thuresson.
Kuratorn och patienten kom att bli arbetskamrater och vänner. Båda brinner för att synliggöra sjukdomen, som drabbar omkring 400 personer per år i Sverige. Duon kom i många år att hålla i en SLE-skola för nyinsjuknade, där Ann-Christins personliga erfarenheter varit guld värda för både personal och patienter.
– Men det är nog ingen som kan förstå hur sjuk Ann-Christin varit. Hon fick lära sig både att tala och att gå på nytt, säger Eva Lehto, som aldrig släppte kontakten med sin första patient.
69-åriga Eva Lehto far gått i pension för några år sedan, men håller sig fortfarande ajour med vad som händer inom SLE-området.
Ann-Christin Thuresson, som är 66, har valt att fortsätta jobba halvtid, trots den kroniska sjukdomen som, efter det första svåra skovet, i huvudsak orsakat värk och trötthet.