Fortsatt många hål att fylla inom tandvården i Norrbotten

Just nu behövs 20 till 30 tandläkare och tandhygenister och dubbelt så många tandsköterskor till Folktandvården Norrbotten.

Tandläkaren Anna Niskanen känner av underbemanningen i jobbet. "Det är lite alltid en känsla att man inte räcker till hela vägen."

Tandläkaren Anna Niskanen känner av underbemanningen i jobbet. "Det är lite alltid en känsla att man inte räcker till hela vägen."

Foto: Emma Vallin

Tandvård2024-05-12 06:00

Nyheten i korthet

  • Norrbotten har brist på tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor, med ett behov av 20-30 nya yrkesverksamma inom de första två yrkeskategorierna och dubbelt så många tandsköterskor.
  • Region Norrbotten har stöttat Luleå Kommun i att återuppta sin tandsköterskeutbildning, som avbröts för några år sedan, för att fylla behovet av tandsköterskor framöver.
  • För att locka tandläkare till regionen har man gjort satsningar på tandläkarlöner, startbonusar, tipsbonusar och tandvårdsstipendier för tandvårdsstudenter med anknytning till Norrbotten.

Tandläkarbristen har varit ett faktum under många år men nu har även brist på tandhygienister och tandsjuksköterskor blivit alltmer märkbart, något som Tandläkartidningen rapporterat om.

– Jag skulle säga att vi behöver cirka 20 till 30 tandläkare och tandhygienister, och dubbelt så många tandsköterskor hos oss i Folktandvården Norrbotten, säger Maria Pettersson, folktandvårdschef i region Norrbotten.

För att kunna anställa fler tandsköterskor i Norrbotten har Region Norrbotten försökt stöttat Luleå Kommun i en ansökan om att starta upp den tandsköterskeutbildning som tidigare funnits på distans i kommunen, men som lades ner för några år sedan. 

– Vi har försökt visa på vikten av att man har en lokal tandsköterskeutbildning i länet, och nu fick de godkänt att starta upp tre utbildningsomgångar från och med 2023 vilket var jätteviktigt. För vi märkte snabbt när utbildningen lades ner att vi fick svårt att nyrekrytera tandsköterskor, säger hon. 

undefined
Maria Pettersson som är folktandvårdschef i region Norrbotten menar att vi behöver 20 till 30 tandläkare och tandhygienister, och dubbelt så många tandsköterskor till folktandvården Norrbotten.

Är det mer brist på någon speciell ort i länet?

– Det ser olika ut i våra kommuner, men vi har generellt brist på medarbetare inom alla tandvårdsyrken.

– I kommunerna Övertorneå, Överkalix och Jokkmokk har vi sedan lång tid inte har haft fast tandläkarbemanning. Där har vi dels pensionärer som kommer in och jobbar och ett system där övriga kliniker i länet stöttar upp med intern rörlighet. Även i Luleå har vi brist inom alla yrkeskategorier så det är inte någon tydlig skillnad mellan kust och inland, säger hon.

Hur påverkar det patienterna?

– Ibland kan man få resa för att få sina tandvårdsbehov tillgodosedda och också behöva vänta betydligt längre för en planerad undersökning och behandling än på andra ställen i landet, det är ju ingen jämlik tillgång till tandvård och det är sorgligt, säger hon.

För att locka tandläkare till att börja jobba i Norrbotten har flera olika satsningar gjorts.

– Vi har en treårig satsning just på tandläkarlöner, både allmän tandläkare och specialister. Sen har vi också startbonusarna, när man som nyanställd tandläkare får en extra månadslön.

 – Vi erbjuder även tipsbonus som man som regionanställd kan få om man tipsar om en tandläkare som vi anställer. Vi har även sedan länge tandvårdsstipendier för alla tandvårdsstudenter med Norrbottensanknytning där vi även erbjuder alla stipendiater sommarjobb hos oss. Vi besöker också tandvårdsutbildningar och arbetsmarknadsmässor ute i landet och erbjuder prova på-jobb i folktandvården. Vi tandvårdschefer i norra regionerna försöker nu som bäst se över hur vi kan påverka för att fler studenter från våra norra län tas in på tandläkarutbildningen i Umeå, säger hon.

Anna Niskanen kommer från Stockholm och tog tandläkarexamen 2023. Hon fick jobb på folktandvården Örnäset i Luleå efter examen och har jobbat där sedan dess. Anledningarna till att det blev just Örnäset var flera.

– Dels att min sambo är från Piteå men också att man blev erbjuden mycket handledning här. För när man är ny tandläkare vill man ju se och göra så mycket som möjligt med stöttning och det får man verkligen här, säger hon.

undefined
Anna Niskanen har jobbat som tandläkare sedan 2003 och tycker det bästa med jobbet är variationen. "Jag har allt från småbarn som man ska räkna tänderna på till stora omfattande grejer så jag har hela spektrat, aldrig blir en dag tjatig och tråkig", säger hon.

Anna Niskanen trivs bra på Örnäsets folktandvård men känner av stressen från underbemanningen.

– Det är väldigt spännande, man får se och göra väldigt mycket varje dag, men det är också ganska stressigt,. Det är lite en känsla att man inte räcker till hela vägen för man vet att det finns alltid så mycket mer man kan och vill göra, men vi har så begränsande resurser, säger hon.

Folktandvården går efter prioordning där de måste prioritera barn först och sedan sjuka. Något som gör att friska vuxna kan behöva vänta länge på en behandling.

– Inom den privata tandvården kan de välja vilka patienter de tar in så de kan erbjuda behandling till patienter som vi inom folktandvården inte kan behandla. Det tar på moralen att varje dag behöva ta den här diskussionen med patienter och säga "nej jag kan inte göra mer för dig för vi måste prioritera, vi har brist på resurser", säger hon.

Hur känns det för dig att ni måste prioritera bort vissa?

– Det känns jobbigt, jag tycker ändå det är en rimlig prioriteringsordning men det är såklart jobbigt när man har någon framför sig och man vill verkligen hjälpa dem, men man vet att resurserna och tiden finns inte, säger hon.                       

Tandläkare i Norrbotten

Antal tandläkare i Norrbottens kommuner

Kiruna: 17

Pajala: 3

Övertorneå:?

Haparanda: 5

Kalix: 9

Gällivare: 10

Överkalix: 4

Luleå: 59

Boden: 22 

Piteå: 27

Jokkmokk: 4

Arjeplog:?

Arvidsjaur: 6

Totalsiffran för antal tandläkare per 100 000 invånare i Norrbottens Län

93

(Siffror från 2023 av Försäkringskassan som tidningen Tandläkartidningen rapporterar om.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!