Tågurspårningen: Flera kilometer räls trasigt

Flera kilometer av rälsen gick sönder vid tågurspårningen söder om Murjek.

9 augusti 2019 10:23

Natten till onsdag spårade ett godståg ur mellan Näsberg och Tollikberg. All tågtrafik stoppades.

– Tåget spårade ur med sista axeln. Det blev ganska omfattande skador på anläggningen. I nuläget är det ungefär två kilometer slipers som skadats till viss del, säger Staffan Ökvist, distrikt nords ehetschef för underhåll och drift.

Godståget är nu bärgat och återställningsarbetet påbörjat. Trafikverkets förhoppning är att tågen ska rulla igen på söndag klockan 23.59.

– Det är lite osäkert ännu.

Tågurspårningar händer med jämna mellanrum om än det inte är så vanligt. Varför det här godståget spårade ur är fortfarande oklart.

– Det går inte att uttala sig om det aktuella fallet. Så fort en sådan här olycka händer så sker en utredning, säger Staffan Ökvist.

Ettt flertal avångar är nu inställda och ersätts av buss. Stationer där tågtrafiken påverkas är: Luleå, Notviken, Sunderby sjukhus, Boden, Murjek, Nattavaara och Gällivare.

Just nu pågår populära Fjällräven classic i Kiruna. Fjällvandringsloppet lockar människor från hela världen och deltagare från 50 olika länder väntas. Varumärkesansvarig, Anderas Cedlerlund, uppger att det trots tågurspårningen flyter på bra.

– Hittills har vi haft föreseningar på upp till 1,5 timmar. Men vi är flexibla och anpassar oss och justerar starterna allt eftersom informationen kommer. Men visst är det lite olyckligt när vi har så många utländska gäster, säger han.

Första start gick klockan 09.00 på fredag morgon.

– Vi hämtar upp våra deltagare med egen buss vid busstationen eller tågstationen i Kiruna. En del kör vi direkt till starten Nikkaluokta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus