Premiär för surströmming – men Stefan gör surmört: "Jäkligt gott"

Kan det i framtiden bli surmört istället för surströmming? Kanske det. Artisten Stefan Sundström har inspirerat ett par surströmmingstillverkare som nu börjat tillverka surmört. "Jag har hållit på med det i omgångar i säkert 20 år", berättar han.

Stefan Sundström har tillverkat surmört i över tjugo år. Nu har han även inspirerat ett par surströmmingstillverkare att börja producera surmört till försäljning. Premiär blir det till våren.

Stefan Sundström har tillverkat surmört i över tjugo år. Nu har han även inspirerat ett par surströmmingstillverkare att börja producera surmört till försäljning. Premiär blir det till våren.

Foto: Jessica Gow/TT

Täfteå2024-08-15 19:00

I grunden ligger ett politiskt engagemang. Stefan Sundström anser att vi måste bli bättre på att ta hand om vår planet.

– Det kom igång när jag fick barn. Då började jag odla grejer, sedan dess har jag testat mig fram. Det är schysst att kunna göra sitt eget käk. Just nu odlar jag i och för sig mest tobak, haha.

"Bättre göra eget" verkar vara ett förhållningssätt han gillar. Att han för tjugo år sedan började fermentera mört berodde bland annat på att han hörde om gamla traditioner kring fiskhantering.

– Min fru Karin är från Arvidsjaur och hennes mamma har pratat mycket om "surfisk". De lade in allt möjligt för att konservera den mat de fick.

Sagt och gjort. Han fångade mört, lade den i tolvprocentig saltlag i plasthinkar med lock. Sundström menar att den bästa mörten får man om den lagras i åtminstone ett år, "den är som god ost eller gott vin du vet, blir bara bättre".

undefined
Stefan Sundström låter mörten jäsa minst tolv månader i tolvprocentig saltlag.

För ett par år sedan, efter en spelning i Umeå, träffade han Eva Carron och Björn Lundgren, fiskare från Täfteå.

– Vi tog några bira och jag snackade surmört. De skrattade mest, de flesta skrattar när man snackar surmört. Men faktum är att de hörde av sig ett år senare när de fick så dåligt med strömming. 

Sedan dess har Sundström varit med dem och fiskat ett flertal gånger, och nu har de börjat med surmörten.

– Det stämmer. Stefan har varit här flera gånger och vi har hunnit smaka surmörten ett par gånger. Än så länge har vi den inte till försäljning, men vi har skaffat burkar och håller på ta fram etiketterna så det blir försäljning i vår, säger Eva Carron som inte vill vara med på bild.

undefined
Stefan Sundström är även med i ett så kallat musselkooperativ på västkusten. "Musslor fungerar jävligt bra, de filtrerar bort kväve från vattnet. Och man behöver inte mata dem. Det är en jävligt hållbar idé för att framställa protein", säger han.

Stefan är exalterad när han berättar om det hela.

– De är ju som sagt proffs. Men den största skillnaden mellan deras surmört och min är nog att jag saltat min så in i helvete. Jag har varit skraj att det ska bli någon förgiftning eller nåt, så jag har haft minst 12 procent salt.

Hur mycket salt paret i Täfteå haft i de cirka 100 kilo surmört de nu tillverkat är det tyst om.

– Du vet, det är ju affärshemligheter, säger Eva.

Tänker du att surmörten kan ta över surströmmingens plats på borden?

– Nej, så har jag aldrig sett det. Jag tänker att den kan bli ett alternativ. Det är därför vi tänker ha premiären någon gång under våren, så att den inte krockar med surströmmingen.

Stefans surmört

Stefan Sundströms recept på surmört

Fiska din egen mört, lättast är med nät på våren när dom leker, men det går att göra året runt. 

Var noga med hygienen! Lägg inte fisken på marken. 

Fjälla och skölj/torka bort allt fiskslem. Rensa noga och ta även bort gälarna. Skölj noggrant bort allt blod. Vad gäller blodranden under ryggraden så tvistar de lärde.Om den tas bort ska man göra det mycket noga. Om den är kvar så måste den vara helt oskadad.

Till ett kilo fisk tar man sen 80 g salt, man tar varje fisk och lägger in en nypa i buken på den och en nypa ovanpå. 

Lägg fiskarna skavfötters i ett syrningskärl, bäst är ett lerkärl som är avsett för surkål med vattenränna och lock, men det går också i en plasthink med ett lock som man sätter ett vattenlås på. Man måste tynga ner fisken med nåt, i surkålskärlen följer det med två halvmånformade keramiktyngder, i annat fall får man ta en sten (som man desinficerat i kokande vatten) och en tallrik och lägga över fisken. 

Låt det hela stå i 15-18 graders värme, efter några dagar kan du kolla att fisken lakat sig, det vill säga att det bildats vätska som täcker fisken. Om laken inte täcker fisken helt, fyll upp med uppkokt och nerkylt saltvatten, 40 gram salt per liter vatten. 

Vicka på kärlet så att alla luftbubblor kommer bort. Sedan ska man låta det stå i 15 graders temperatur, min läromästare heders-mannen Torsten Röjd i Fågelsjö, lärde mej det. Han lät det stå i garaget, det var i nedre Norrland, och det höll sig väl där runt 15 grader hela sommaren. 

Till hösten sen kan man ju alltid smaka av om man vill, men det blir faktiskt bara godare med tiden. Så har du en frostfri jordkällare, ställ kärlet där. 

Ha surmörtskalas till våren!!! När man ska äta den är det bäst att vattna ur den i några timmar, den blir mindre salt och aromen kommer mer till sin rätt. 

Den blir även väldigt god att halstra, ungefär som när man gör sotare av strömming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!