Syskon släpper bok om vikingar i Sävast

Systrarna Cecilia Larsson Kostenius och Carola Siekas Kostenius släpper boken Hemligheten på Eyvind 2018. Det är första delen om tvillingarna Siri och Alve på vikingatiden. Den bygger på fakta och fantasi om Sävast.

Systrarna Carola Siekas Kostenius och Cecilia Larsson Kostenius.

Systrarna Carola Siekas Kostenius och Cecilia Larsson Kostenius.

Foto: PRIVAT

BODEN2018-11-11 17:48

Bengt Kostenius, syskonens pappa, är författare och har inspirerat dem båda. Cecilia Larsson Kostenius har givit ut ungdomsböcker i fantasygenren. Carola Siekas Kostenius är mer inriktad på film och fokuserar på dramaturgi och struktur.

År 2004 bodde systrarna Kostenius i Sävast och fick barn med en veckas mellanrum. De var föräldralediga samtidigt och ägnade många timmar åt att promenera i Sävastområdet.

Cecilia Larsson Kostenius, som alltid varit intresserad av vikingatiden, hade läst i Boken om Sävast att det fanns bebyggelse i byn redan på 1100-talet.

– Det finns en sägen om att en man som hette Säfve har grundat Sävast. Hans bror, Une, sägs ha grundat Unbyn.

Hon har alltid varit fascinerad av gudar och gudinnor och hjältesagor.

När de gick och promenerade så pratade systrarna om hur det kan ha varit att leva i Sävast på vikingatiden. Cecilia Larsson Kostenius hade läst att de byggt vikingaskepp på sjön Avan, en liten pöl intill 97:an.

– Jag undrade hur det var möjligt och forskade vidare. På vikingatiden var det en stor sjö, älven var bredare och mycket land låg under vatten. De tog ut skeppen via Lillån till Bottenviken.

Hon berättade om skeppen för Carola och därifrån började historien formas. De promenerade och fantiserade. Deras barn, Cecilias dotter Embla och Carolas son Orlando, blev förlagor till tvillingarna Siri och Alve, huvudpersonerna i deras historia. Ju mer fakta de tog reda på ju mer fantiserade de.

De skrev boken 2005 och den gavs ut 2007. Målgruppen är nio-tolv år och man får följa tvillingarna Siri och Alve under ett år. De har vävt in deras tro på asagudar och den fornnordiska mytologin. Varje kapitel är en månad.

– Den är faktatät och det är mycket text. Det är mer en bok man kan läsa i skolan eller med sina föräldrar, säger Cecilia Larsson Kostenius.

Hon och hennes syster gör nu om den och anpassar den mer för åldersgruppen. Det blir en serie i sex delar, två månader per bok. Innehållet bygger mer på fantasi och spänning, hotet mot Midgård, och det är fler bilder, som är tecknade av Stina Rudebjer. Det finns kvar fakta, men språket är lättare och böckerna mer läsvänliga.

Även om böckernas handling är förlagd till Sävast och vikingatiden där, så är de intressanta för en större läsekrets i Sverige, menar Cecilia Larsson Kostenius.

Hon tycker det ska bli jättespännande att släppa den här nya bokserien.

Planen är att ordna sagovandringar, först och främst för skolorna i Bodens kommun, men även som turistattraktion.

De har också börjat att tillverka ett dataspel, en interaktiv e-bok som är utformad som ett spel om vikingatiden, mytologin och runorna.

– Jag tycker det är viktigt att ta tillbaka runornas betydelse. Idag förknippar en del dem med nazismen, men det var inte alls så från början. Vi bör återerövra dem eftersom de tllhör vårt ursprung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om