LIVE 08:10: Sannolikt besked om skolorna och krogarna

I dag kommer nya besked om coronaÄtgÀrder. PÄ en ministertÀt presstrÀff vÀntas bland annat information om vissa lÀttnader för gymnasieskolan.

Lena Hallengren, Stefan Löfven, Anna Ekström, Eva Nordmark, Amanda Lind och Johan Carlson deltar alla pÄ presstrÀffen.

Lena Hallengren, Stefan Löfven, Anna Ekström, Eva Nordmark, Amanda Lind och Johan Carlson deltar alla pÄ presstrÀffen.

Foto: Montage/TT

Sverige2021-01-21 07:46

Fem statsrÄd och en generaldirektör hÄller en digital presstrÀff med start 08.10 pÄ torsdagsmorgonen. Utöver statsminister Stefan Löfven (S) deltar utbildningsminister Anna Ekström (S), socialminister Lena Hallengren (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) samt FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Bland annat vÀntas svar om gymnasieskolorna. Den nationella rekommendationen om distansundervisning upphör pÄ mÄndag och enligt vad TT erfar sÄ kommer den inte att förlÀngas, utan ersÀtts med nya direktiv som inte Àr lika strÀnga. Det blir alltsÄ viss möjlighet för gymnasieskolorna att ta emot eleverna i skollokalerna.

Den finns nÀmligen en utbredd önskan om att gymnasieeleverna ska fÄ lite mer av vanlig skolvardag. Ungdomarna Àr ju inne pÄ sin tredje termin prÀglad av coronaviruset, och det har kostat pÄ.

FörlÀngt alkoholstopp

PĂ„ presstrĂ€ffen blir det ocksĂ„ besked om förbudet mot att servera alkohol pĂ„ krogen efter klockan 20. Även det förbudet upphör pĂ„ mĂ„ndag om det inte förlĂ€ngs.

KÀnt Àr att socialdepartementet vill förlÀnga förbudet Ànnu en gÄng med tvÄ veckor. Det framgÄr av ett förslag som skickades ut pÄ remiss i veckan.

I förslaget stÄr att smittspridningen Àr fortsatt kvar pÄ en "mycket hög nivÄ".

PÄ presskonferensen vÀntas ocksÄ besked om uppmaningen till kommuner och regioner att stÀnga all verksamhet som inte Àr absolut nödvÀndig, till exempel idrottsanlÀggningar, öppna förskolor och museer.

Pandemilagen gÀller

Uppmaningen lÀmnades av Löfven pÄ en presskonferens den 18 december. Sedan dess har den nya pandemilagen trÀtt i kraft. Med stöd av den har regeringen utfÀrdat en begrÀnsningsförordning som reglerar hur mÄnga mÀnniskor som fÄr befinna sig i bland annat sportanlÀggningar och badhus. DÀrmed kan restriktioner fortsÀtta att gÀlla Àven om regeringens uppmaning till kommunerna att stÀnga icke nödvÀndig verksamhet inte förlÀngs.

Vid presskonferensen den 18 december aviserade regeringen Ă€ven ett uppdrag till alla statliga myndigheter om att sĂ€kerstĂ€lla att all icke nödvĂ€ndig personal ska arbeta hemma. Även det uppdraget upphör nu pĂ„ söndag. Ett nytt besked i den frĂ„gan vĂ€ntas ocksĂ„ pĂ„ torsdagens presskonferens.

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!