År 1999 tog riksdagen beslut om miljömålen som sedan dess varit riktmärken för det svenska miljöarbetet. Idag missar Sverige 15 av 16 klimatmål som skulle vara uppnådda år 2020, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. Målet som vi når handlar om skyddandet av ozonskiktet. Vi är också nära att nå ett andra mål, säker strålmiljö, men de övriga 14 målen når vi inte, visar Naturvårdsverkets senaste utvärdering.
– Det finns nog flera förklaringar till varför vi inte når målen. Marknadskrafter har tidigare hämmat oss till exempel men vi är på rätt väg och har egentligen bättre förutsättningar nu med parisavtalet och klimatlagen, säger Henrik Ölvebo (MP).
Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016 och är enligt honom en mycket viktig satsning. Kärnan i avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser.
– Jag tror att det måste bli fokus på det och att hela världen fortsätter driva framåt. Bara det att Biden sagt att de går tillbaka till parisavtalet är otroligt viktigt då vi behöver ha med oss USA om planeten ska fixa det här.
Enligt honom är det viktigt att vi har tålamod och inte river upp det här i en ny mandatperiod.
– Jag tycker det är bra att man spänner bågen och sätter tuffa mål då det kräver snabbare handling. Vi får jobba långsiktigt med att göra så att det blir lätt att göra rätt, säger Ölvebo.
Just nu befinner vi oss i ett läge där det är mycket fokus på grön teknik och grön omställning. Han menar att marknaden också sett att det finns lönsamhet och möjligheter inom omställningen.
– Det blir en "ketchupeffekt" som vi kan se inom industrin och elektrifieringen av bilar exempelvis.
Han trycker på hur viktigt det är att Sverige forsätter driva på hårt i dessa frågor och att resten av världen följer med.
– Norrbotten har också en unik position i det här då vi har fossilfri elförsörjning, bra med vindkraft och nu omställningen inom gruvindustrin. Vi har möjligheter att, inom vissa områden, till och med vara världsledande och sprida kunskap till övriga världen.
En stor utmaning i Sverige är enligt honom frågorna kring skogen.
– Den behövs som biobränsle men också för att bevara den biologiska mångfalden. Vi behöver den till material men även som vår lunga för att binda koldioxid, säger Ölvebo.