Svenska jordgubbar till midsommar

Den som vill äta svenska jordgubbar på midsommar, kan smörja kråset med råge.Årets svenska jordgubbsskörd ser nämligen ut att komma tidigare än vanligt och bli större än förut.

Jordgubbar.

Jordgubbar.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

SVERIGE2012-05-30 12:12

- Kulmen för de tidigaste jordgubbarna ser ut att komma redan veckan före midsommar, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare.

Tunnelodlade
Många odlare har den här veckan börjat skörda på friland i Skåne, Blekinge och Halland. Och de som odlar bär i tunnlar i södra Sverige tjuvstartade säsongen för några veckor sedan. Även på småländska höglandet och i Värmland finns det nu mogna jordgubbar som är tunnelodlade.

Det har för jordgubbarna varit gynnsamma förhållanden med en bra vinter, följt av en rejäl värmebölja i södra Sverige i mars och så förra veckans värme.

Väderberoende skördar
I Sverige odlas jordgubbar på cirka 2 500 hektar, en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. Den totala skörden uppgår till omkring 30 miljoner liter. Den absoluta merparten odlas på friland och är väldigt väderberoende.

- De så kallade "järnnätterna" runt månadsskiftet maj-juni kan vara förödande med stark markfrost. Vi klarar några minusgrader med fiberduk och bevattning, men under fem minusgrader är det klippt, säger Calle Ericsson, som odlat jordgubbar över 30 år.

Intresset för bär och i synnerhet jordgubbar har ökat bland konsumenterna under senare år. Med ny odlingsteknik finns i dag svenska jordgubbar att tillgå från maj och ända in i oktober. Men importen av jordgubbar fortsätter ändå att öka. I fjol slog importen rekord med 6 691 ton, varav ungefär hälften importerades från Belgien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om