Fortsatt stark arbetsmarknad för tjänstemän

Arbetsmarknaden för tjänstemännen i Sverige är fortsatt stark trots en orolig omvärld och ökad inflationstakt.

Johan Lagerhäll, tf vd och ekonomichef för TRR.

Johan Lagerhäll, tf vd och ekonomichef för TRR.

Foto: Pressbild

Sverige2022-07-04 16:00

Knappt 1 900 uppsagda privatanställda tjänstemän har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR under andra kvartalet 2022, vilket är den lägsta siffran på 17 år. Det skriver TRR i ett pressmeddelande.

– Tjänstemännens kompetens efterfrågas över hela Sverige och det är ett styrkebesked från företagen inom det privata näringslivet. Men här finns också en paradox, för samtidigt som hushållen har en allt dystrare syn på ekonomin är arbetsmarknaden fortsatt starkare än på många år. Frågan är hur länge till med tanke på osäkerheten i omvärlden, säger Johan Lagerhäll, tf vd för trygghetsrådet TRR.

Totalt under första halvåret 2022 har 3734 personer skrivits in, vilket är den lägsta siffran för ett första halvår sedan 2005. Antalet inskrivna tjänstemän vid utgången av andra kvartalet var totalt 4679 personer, vilket är en historiskt låg siffra och en halvering jämfört med samma period förra året.

– Arbetsmarknaden för svenska tjänstemän har varit urstark sedan årsskiftet. Hade någon prognosticerat detta för ett eller två år sedan skulle få ha trott på denna utveckling. Vår bedömning då var att det skulle ta flera år innan vi kom ner på så här låga nivåer. Men glädjande nog ser vi fortsatt få uppsägningar hos våra anslutna företag, säger Erica Sundberg, operativ chef för TRR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!