Under det fjärde kvartalet 2021 ökade försäljningen i restaurangbranschen med 55 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Det visar senaste restaurangindex.
– De utvecklingstal vi ser nu visar på en återhämtning i restaurangbranschen från de historiskt låga nivåerna under pandemins första år. Den totala försäljningen i branschen under helåret 2021 var dock fortfarande lägre än 2019, säger Jonas Rutberg, statistiker på SCB.
Alla restaurangvarianter som ingår i SCB:s restaurangindex ökade sin försäljning under fjolårets sista kvartal jämfört med samma period 2020.
Bäst gick det för hotellrestauranger, vars försäljningsvolym ökade med 141 procent. Personalrestaurangernas försäljning steg med 86 procent och nöjesrestauranger/pubar ökade sin försäljningsvolym med 82 procent.
Omsättningen för den totala restaurangförsäljningen låg på ungefär samma nivå som motsvarande kvartal under 2019.