Små djur kan göra stor skada

Skadedjur ställer till stora problem när de tar sig in i våra hem.
Vad många inte vet är att de flesta husförsäkringar täcker saneringen, ofta utan självrisk.

Foto:

Sverige2011-08-23 13:48

Getingar, möss, hästmyror, vägglöss och kackerlackor är alla skadedjur - åtminstone när de tar sig in i våra hem. Men det går att få bukt med problemen. Vad gäller getingar är det lättare att få bort dem ju tidigare på året man upptäcker boet. Då kan man slippa använda gifter. Hinner getingboet växa till sig måste man ta till bekämpningsmedel, men den som är allergisk mot getingstick bör vara försiktig. Då kan man i stället vända sig till professionella skadedjursbekämpare.

Vägglöss från resan

Vad många inte vet är att hem- och fritidshusförsäkringar täcker sanering av skadedjur. I många fall behöver man inte ens betala någon självrisk. Detsamma gäller sanering av möss, hästmyror, husbock och så vidare.

Sommarstugeägare löper ökad risk att få in dem i huset på grund av närheten till naturen och skogen där djuren annars vistas. Men det finns några djur som för bara några år sedan var relativt ovanliga i våra hem - kackerlackor och vägglöss. Enligt Sven Jeppsson, presskontakt på Anticimex, är det sanering av vägglöss som ökar mest.

- Särskilt i samband med semestertider när folk reser mycket. Lössen flyttar helt enkelt med från hotellet in i resväskan och vidare till bostaden hemma i Sverige.

Seglivade löss

Bara mellan 2009 och 2010 ökade antalet anmälda fall från 548 till 1 484, enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa. Och vägglusen är särskilt svår att bekämpa, inte minst på grund av att de är ytterst seglivade. De lever av blod från människor och djur och kan överleva utan föda i ett år. De är duktiga på att gömma sig i kläder och möbler - framför allt i sängen - och det kan krävas flera saneringar innan man blir kvitt dem.

- För vägglöss i hyreslägenhet eller bostadsrätt regleras saneringen via försäkringen som är kopplad till fastigheten. I de flesta fall är det ingen eller bara en liten självrisk, säger Sven Jeppsson.

Ersätter inte skador

När det gäller skador på huset är möss, råttor, hästmyror och husbock värst. Man bör vara medveten om att saneringen visserligen är kostnadsfri, men att det är långt i från alla försäkringsbolag som ersätter eventuella skador.

För att få ersättning för skador som mössen kan ha gjort på elledningar, möbler och annat måste det i de flesta fall finnas en tilläggsförsäkring för lösöret. De flesta bolag ersätter dock både reparation och sanering efter angrepp av husbock och hästmyra.

Vanliga skadedjur

+Getingar - Rovinsekt som inte bara är ett skadedjur utan också håller rent från andra skadegörare. Dessutom är den en god pollinerare. Ett bo kan innehålla upp till flera tusen individer. De äldre har som uppgift att vakta och gå till attack om boet hotas.

+Möss - Lever helst utomhus, men söker sig in i villor och sommarhus på hösten för att få värme och föda inför vintern. En mus kan ta sig in genom ett 6-7 millimeter stort hål (diametern av en blyertspenna) och hoppa 30 centimeter.

+Råttor - Allätare och en allvarlig smittspridare. Trivs i fuktiga miljöer som källare och avlopp. Kan bli 25 centimeter lång, svansen oräknad, och tar sig in genom hål stora som enkronor.

+Hästmyror - Kallas även Nordens termiter. Lever i skogar i större delen av Sverige, men kan även bygga bo i byggnader. Gnager med sina kraftiga käkar ut gångar och håligheter i trämaterial och kan därmed orsaka stor skada.

+Husbock - Stor skadegörare som kan förstöra hela hus. Förkommer bara i de södra delarna av landet och trivs där det är varmt, gärna på vindar. En enda husbockshona kan lägga flera hundra ägg. När larverna kläcks börjar de genast att borra sig in i träet. Gnagandet kan höras som ett svagt raspande ljud.

+Kackerlackor - Trivs i fuktiga miljöer och på platser där det finns mat. Kackerlackan angriper inte människor eller djur men kan sprida både virus och bakterier och ge upphov till bland annat salmonella och gulsot.

+Vägglöss - En vuxen vägglus är 4-5 millimeter lång, ungefär som en äppelkärna. Den håller sig gömd dagtid och angriper på natten då den suger blod. Sticket känns oftast inte men många får sedan en svullnad och rodnad och viss smärta och klåda. Vägglöss dör av kyla och hetta, till exempel i frysen, tvättmaskinen eller torktumlaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om