LIVE 13.00: Nyheter om beslut kring skolan och covid-19

Regeringen ska besluta om att göra det möjligt för skolor att helt eller delvis skifta till distansundervisning för elever på högstadiet.

FHM:s generaldirektör Johan Carlsson, utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson deltar på pressträffen.

FHM:s generaldirektör Johan Carlsson, utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson deltar på pressträffen.

Foto: Montage/TT

Sverige2021-01-07 10:56

Det nya beskedet lämnade utbildningsminister Anna Ekström på en digital pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

– Det blir möjligt för öppna grundskolor att i viss utsträckning använda sig av fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att motverka trängsel, säger hon.

– Den här nya bestämmelsen är en möjlighet inte en skyldighet och beslutet är huvudmannens.

Hänsyn ska tas till elevernas ålder, behov och olika förutsättningar och beslutet gäller högstadiet, där skolorna får möjlighet att tillämpa distansundervisning för antingen alla, eller en del av, eleverna.

Regeringen ska ta det formella beslutet på fredag och bestämmelsen väntas träda i kraft på måndag. Skyldigheten att erbjuda skolmåltider fortsätter, säger Anna Ekström.

Johan Carlson säger att huvudmännen sedan tidigare, i samråd med smittskyddsläkare, kunnat stänga skolor med stor smittspridning och gå över till fjärr- eller distansundervisning.

Det här nya beslutet ger skolorna möjlighet att fatta beslut själva och det kan ses som en ny åtgärd för att förebygga smitta vid extremt stor spridning i samhället.

Huvudinriktningen är dock att skolorna ska hållas öppna, i andra hand med en kombination av distans- och närundervisning och ren distansundervisning som sista utvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!