I länet ser nästan sju av tio positivt på arbetsmarknadens utveckling, vilket kan jämföras med 40 procent för riket i stort. Samtidigt visar många svenskar intresse för både flytt till de nordligaste länen och att jobba inom industrin. Det visar en ny undersökning med över 5 000 svenskar som Demoskop genomfört på uppdrag av bemannings-, utbildnings- och matchningsföretaget Lernia. Det skriver Lernia i ett pressmeddelande.
Investeringstakten i regionerna norr om Gävle kan vara en förklaring till att den oro för ekonomi och arbetsmarknad som präglar resten av landet inte syns lika tydligt i Norrbotten. En tydlig majoritet (64 procent) av svenskarna är oroliga över att det ekonomiska läget ska påverka privatekonomin. Norrbotten ligger med 57 procent en bra bit under rikssnittet.
Hela 67 procent av norrbottningarna tror att arbetsmarknaden i det egna länet kommer att utvecklas positivt. Motsvarande siffra för riket är endast 40 procent.
– Den största utmaningen på svensk arbetsmarknad just nu är kompetensförsörjningen där vi har näringsliv och regioner i Sverige som skriker efter arbetskraft, samtidigt som många saknar jobb. En lösning kan vara att människor med rätt kompetens från andra delar av landet flyttar dit jobben finns, samtidigt behöver vi kompetensutveckla arbetskraft för att matcha behoven på arbetsmarknaden, säger Jan Collin Saxer, regionchef för norra Sverige på Lernia.
Undersökningen är genomförd av undersökningsbolaget Demoskop på uppdrag av Lernia. 5019 webbintervjuer genomfördes under fältperioden 6 september – 28 september 2022. Antalet respondenter boende i Norrbotten uppgick till 134 stycken.