- Jag noterar att det är dåligt också med kvinnor i de politiska församlingarna. Det vore konstigt om vi skulle lagstifta om kvotering i näringslivet innan vi har städat i de egna systemen, säger Maud Olofsson (C) till TT efter det att hon talat kvinnligt företagande vid ett framträdande i Västerbotten.
Hennes chef Fredrik Reinfeldt är av en annan mening.
"Värt att pröva"
- Går det att komma längre bara genom att hota med kvotering så är det värt att pröva, sade han under en utfrågning på ett arrangemang om kvinnor i näringslivet, anordnat av Veckans Affärer.
Han konstaterade att Moderaterna är ensamma i alliansen om att ha ett partistyrelsebeslut på att överväga kvotering till bolagsstyrelser, om kvinnornas antal i styrelserna inte blir fler.
Han fick också frågor om han och regeringen kan tänka sig att, genom lägre arbetsgivaravgifter eller lägre bolagsskatt som bonus, gynna företag som lyfter fram kvinnor.
Tror på morötter
- Man ska inte utesluta något alls, jag tror generellt mer på morötter än på piska, sade Reinfeldt som betonade att regeringen inte har något förberett förslag men att han tror att det går att styra utvecklingen i önskad riktning på flera områden med hjälp av väl avvägda skatteförslag.
Lagom till den internationella kvinnodagen har Tillväxtverket plockat fram siffror som belyser kvinnornas företagande i Sverige. 91 miljarder kronor i löner betalar kvinnornas företag ut varje år. De sysselsatte 418 127 personer 2006, bidrog med tio miljarder kronor i bolagsskatt och 70 miljarder kronor i moms.
Kvinnor driver mellan 22 och 28 procent av alla företag i Sverige och står för drygt 30 procent av nyföretagandet varje år.
Olofsson fortsätter nobba kvotering
Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker det är värt att pröva. Men näringsminister Maud Olofsson nobbar fortfarande kvotering till börsbolagens styrelser.
STOCKHOLM 20100302. Näringsminister Maud Olofsson träffar i dag företrädare för de tre största energibolagen i landet. Bilden: Maud Olofsson, (näringsminister) Med 2 000 nya vindkraftverk på tio år vill näringsminister Maud Olofsson öka andelen förnyelsebara energikällor i den svenska kraftproduktionen. Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10000
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!