Det är Sveriges geologiska underökning (SGU) som tagit fram siffrorna. Bergverksstatistik 2019 är en statistisk sammanställning över den svenska gruv- och mineralnäringen som givits ut kontinuerligt ända sedan 1833.
2019 blev ett rekordår.
– Det är den högsta siffran någonsin, säger Lars Norlin, utredare och expert på mineralstatistik på SGU.
Medan antal gruvor har sjunkit från cirka 240 år 1900 (gruvor och gruvfält) till tolv stycken år 2019 har produktionen gått motsatt väg. Den tidigare högsta noteringen från 2018 var på 81,4 miljoner ton, vilket ger förra årets produktion en ökning med sex procent.
Ökningen kommer främst från ökad produktion av järnmalm från Kaunisvaara i Pajala och ökad produktion av ickejärnmalm från Aitik, Garpenberg och Zinkgruvan.
Sedan nedgången 2015 har produktionen ökat med 19 procent, visar siffrorna från SGU. Mängden säljbara järnmalmsprodukter ökade med fem procent till 29 miljoner ton.
Lars Norlin, utredare och expert på mineralstatistik på SGU, säger att de löpande järnmalmspriserna har hållit sig ganska bra och att priserna börjar gå tillbaka som innan corona. Guldproduktionen blev under 2019 åtta ton, den näst högsta någonsin efter rekordåret 1933.
– Halterna av silver och koppar har blivit lägre, men guld, bly och zink har ökat lite. Guld är en värdesäkring i osäkra tider, som det är nu i och med corona, säger Lars Norlin.
Den senaste årens stigande guldproduktion kommer från flera gruvor med guld i portföljen. Aitik producerar numera de största mängderna av guld.
Mängden säljbara järnmalmsprodukter ökade med fem procent till 29 miljoner ton.
Omsättningen för gruvnäringen 2019 blev över 45 miljarder kronor exklusive metallverk, jämfört med tidigare omsättningsrekordet 40,6 miljarder från 2013.
Andra siffror från Bergsstatistik:
– Av EU:s järnmalmsproduktion kommer 92 procent från Sverige. Sverige har också EUs största bly- och zinkproduktion och näst störst silverproduktion, och bland den högsta guld- och kopparproduktionen.
– Prospekteringskostnaderna ökade 2019 med 22 procent till 955 miljoner kronor. Sedan 2016 har insatserna fördubblats. Antalet gällande undersökningstillstånd var 586, en minskning med 37. Två bearbetningskoncessioner beviljades under året, jämfört med fyra under 2018. Allt färre bolag prospekterar mer samt att prospektering för järn, basmetaller och guld är mest intensiv.