Hade Sverige högre dödstal än Norge i början av coronapandemin och vad berodde det på? Det var frågor som de norska forskarna ville ta reda på.
– Det slogs upp mycket i de norska tidningarna att Sverige hade fem gånger högre dödlighet per miljoner innevånare än det man hade i Norge, men när vi analyserade datan så visade det sig att det inte var riktigt. De hade i det närmaste lika dödlighet av coronan under den perioden, säger Örjan Olsvik som är professor i medicinsk mikrobiologi ved Uit Norges arktiske universitet och som var en av de norska forskare som författat rapporten.
Forskarna bakom rapporten, som är publicerad i forskartidskriften Scandinavian Journal of Public Health, ville jämföra två länder som har mycket gemensamt som socioekonomi, sjukvård, hälsa och medellivslängd, men som har hanterat pandemin på olika sätt.
Man jämförde dödstalen från 2015 till 2020 för att se hur utvecklingen hade varit. Då kunde forskarna se att det som gjorde att Sverige skiljde sig från Norge var gruppen 80 år och äldre.
– Det var den gruppen som var skillnaden och där vi såg det stora utslaget, säger Örjan Olsvik.
En orsak till Sveriges höga dödstal var att det i Sverige hade varit lägre dödstal året innan pandemin.
– Vi såg att Sverige 2019 hade en underdödlighet i gruppen över 80 år. Vi såg att den höga dödligheten under pandemin var en efterdyning av den underdödligheten, säger han.
En annan orsak de pekar på är att Sverige har en högre andel av befolkningen som är 80 år och äldre. I Sverige, med 10,3 miljoner invånare, är den andelen fem procent medan den i Norge, med 5,4 miljoner invånare, är andelen fyra procent.
– Det kan bero på att den åldergruppen var barn under kriget och levde under sämre förhållanden jämfört med de i Sverige. Vi har alltid haft en högre dödlighet i den populationen. Norge var då ett fattigt land och många barn fick inte tillräckligt med mat, skolgången var dålig och många barn blev inte vaccinerade, säger han.
Något som också påverkat dödligheten är att Sverige organiserar äldreboendena på ett annat sätt än i Norge.
– I Norge har enheterna egna kök som lagar maten, men också egna sjuksköterskor som gjorde att ett ställe inte spred smitta till ett annat, medan i Sverige kunde en sjuksköterska smitta flera ställen på en eller två dagar, säger Örjan Olsvik.