Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden minskar från 29 till 26 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling ökar från 12 till 14 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv och negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på 12 enheter, vilket är en minskning med fem enheter från förra månaden.
– Förra årets ekonomiska orosmoln får nu dubbelt genomslag på Sveriges enmansföretagare. De rekordhöga elpriserna slår direkt på företagarnas plånböcker när privatekonomi och företagsekonomi ofta är sammanflätade. Därtill har den växande oron för omikrons framfart fått regeringen att återinföra restriktioner och därmed satt det allmänna företagsklimatet i gungning igen, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna att alla minskar denna månad. Arbetstiden sjunker från plus fyra till minus två och är nu negativ för första gången sedan augusti 2021.
– En ökad ekonomisk osäkerhet i kombination med julledighet har fått företagarna att uppvisa en nedgång i samtliga ekonomiska indikatorer jämfört med förra månaden. Hur elpriserna och smittspridningen utvecklas under januari kommer att vara avgörande för hur företagarnas ekonomiska situation förändras den närmaste tiden, säger Américo Fernández.
Demoskop genomför varje månad undersökningen Företagarindikatorn på uppdrag av SEB och Unquo, som är en finansiell tjänst utvecklad av bankens innovationsstudio SEBx. Undersökningen bygger på cirka 600 webbintervjuer om enmansföretagares syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter.