Här är bilarna tjuvarna helst vill ta

3461 personbilar stals i Sverige i år. En femtedel av dessa var bilar av märket Volvo.

En femtedel av stulna bilar i Sverige var av märket Volvo, enligt statistik från Larmtjänst.

En femtedel av stulna bilar i Sverige var av märket Volvo, enligt statistik från Larmtjänst.

Foto: Fredrik Persson

Sverige2019-10-04 07:38

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har sammanställt siffror från Larmtjänst över vilka bilar som är mest stöldbegärliga. Listan toppas av Volvo, tätt följt av Volkswagen och Audi.

Mellan 70-90 procent av de stulna bilarna förs utomlands av internationella stöldligor, enligt en rapport från Trygghetskommissionen.

– Man kan tydligt se hur det under en kortare period, i en viss region i Sverige, stjäls en viss typ av märke och modell. Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats. Bilarna förs sedan ut ur landet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Sverige är som relativt välbärgat land en guldgruva för internationell brottslighet. 

Brala framför även åsikter i pressmeddelandet kring att tullen, vars uppdragsfokus i dag ligger på att förhindra att till exempel narkotika eller vapen kommer in i landet, kanske borde ha mandat att även ingripa och beslagta stöldgods på väg ut ur landet – istället för att enbart ha mandat att tillkalla polis.

– Det står nu klart att tullen från och med 2020 får 110 miljoner kronor mer i anslag per år. Det är en jättebra start, men det är viktigt att de också får direktiv och mandat från politikerna att kraftsamla mot stöldligorna.

Här är stöldligornas tio i topp-lista:

Volvo: 711 stulna bilar under första halvåret av 2019

Volkswagen: 389

Audi: 270

BMW: 228

Saab: 211

Mercedes-Benz: 203

Toyota: 202

Ford: 144

Peugeot: 137

Renault: 119

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!