"Privatbilen ska inte betraktas som en samhällelig nyttighet som behöver subventioneras", skriver fem transportforskare i söndagens Svenska dagbladet. Istället kan man höja skatterna rejält på bilinköp och bilresor.
Det är forskarna Margareta Friman, Tommy Gärling, Agneta Marell, Elin Nilsson och Lars E Olsson som frågar miljöminister Andreas Carlgren om när det kommer beslut som ger färre bilar på vägarna.
Bilen - en njutning
Forskarna menar att det är njutningen snarare än funktionen som styr vår bilkonsumtion. Vi köper bilar med större prestanda än vi behöver, och vi nyttjar inte kollektivtrafiken även där det är möjligt.
"Det går inte att bortse från att bilen för många människor är en konsumtionspryl", skriver de.
Men för vissa grupper är bilen fortfarande nödvändig, som människor i glesbygd. Även för de grupperna borde man enligt de fem skribenterna diskutera vilka resor man måste ha bilen till.
"Men varför diskuterar inte politikerna vad som ska betraktas som nödvändiga bilresor?", skriver forskarna.
De menar också att människor med begränsad tillgång till bil anpassar sig genom att bosätta sig strategiskt.
Samhällplaneringen styr
Forskarna går även in på vilket sätt som samhällen planeras. För att minska bilismen krävs det även att samhällen planeras utifrån det målet, menar de. De tar bland annat upp kommunalpolitikers vilja att upplåta mark till köpcentrum utanför centrum dit besökarna färdas med bil.
Höjda skatter på bilismen ska finansiera allmänna kommunikationer till låg kostnad så att stora grupper av dagens bilister väljer att åka kollektivt.