Sista hindret borta för ett enhetligt patent

Det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022. "Det blir billigare att ansöka om patent och att försvara och ifrågasätta ett patent för en stor marknad", säger Peter Strömbäck, generaldirektör för Patent- och registreringsverket.

Nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

Nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2022-01-20 16:00

Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022. Det skriver Patent- och registreringsverket, PRV, i ett pressmeddelande.

– Det blir billigare att ansöka om patent och att försvara och ifrågasätta ett patent för en stor marknad. Patentet får bara begränsas, överlåtas, upphävas eller upphöra i alla de deltagande medlemsländerna samtidigt. Däremot är det möjligt att upplåta licens för utövande av patentet i bara någon eller några av medlemsländerna, säger Peter Strömbäck generaldirektör på Patent- och registreringsverket.

Hela det enhetliga patentsystemet, träder i kraft när domstolsavtalet godkänts (ratificerats) av 13 länder, däribland Tyskland, Frankrike och Italien.

Alla EU-länder deltar inte i det enhetliga patentsystemet. Storbritannien har lämnat EU så i dagsläget är det 24 länder som är med av vilka 16 länder hittills har ratificerat domstolsavtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!