- Bilbränder, skolbränder och trakasserier mot blåljuspersonal är inget nytt fenomen. Det har en tendens att öka i samband med skolavslutning, skolstart och vintertid när pyroteknik säljs i handeln. Region Väst är för tillfället särskilt drabbade. I övriga delar av landet ligger antalet bilbränder på en liknande nivå jämfört med tidigare, säger Emil Eisersjö, t.f. enhetschef underrättelseenheten Nationella operativa avdelningen.
Orsaker till att bilar sätts i brand kan vara många. I vissa fall handlar det om en spänningshöjare för att locka polis och räddningstjänst till en viss plats, ibland för att dölja spår som kan finnas i bilen från annan brottslighet. Det kan också röra sig om olika typer av försäkringsbedrägerier, där gärningspersonerna får betalt av bilägaren. Oavsett orsak är det svårutredda brott, som ofta sker nattetid och med ett snabbt händelseförlopp.
- Bilbränderna är ett problem för samhället med framförallt för de personer som får sin egendom förstörd. Lokalt finns polisen på plats för att skapa trygghet och lagföra de individer som begår brott. Nationellt lägesföljer polisens nationella operativa avdelning utvecklingen eftersom vi vet av erfarenhet att bilbränder kan återkomma efterföljande kvällar och på andra platser, säger Emil Eisersjö.