Mer hemmajobb och minskat resande

Data från Telias mobilnät visar att resandet nu minskar för första gången sedan i somras. Det är också fler som väljer att jobba hemma jämfört med perioden innan Folkhälsomyndighetens nya råd och rekommendationer.

Fler arbetar hemifrån efter de nya rekommendationerna infördes.

Fler arbetar hemifrån efter de nya rekommendationerna infördes.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-12-15 14:00

Telia har genom tjänsten Telia crowd insights analyserat anonymiserad och aggregerad rörelsedata före och efter de senaste covid- 19 rekommendationerna. Analysen visar att andelen som arbetar på kontor och arbetsplatser ökade under hela hösten fram till och med vecka 47. Under vecka 49 var det så mycket som 18 procent färre stockholmare på kontoret jämfört med en normal vecka. Västra Götaland och Skåne visade liknande utveckling.

Resandet har också minskat under vecka 49 jämfört med vecka 46. Störst förändring syns på längre resor mellan regioner (minus 13 procent) och något lägre minskning mellan kommuner (minus 7 procent).

– Vår data visar att svenskarna verkar fortsätta att ta till sig myndigheternas råd och rekommendationer, även om faktorer som väder, väglag och sjukdom också kan spela in. Det blir intressant att följa utvecklingen kommande veckor och se vilken effekt det får på jul- och nyårsresandet eller hemmajobbandet i början av nästa år, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!