Epilepsiförbundet: "Något brister i kedjan"

Det råder akut brist på epilepsimedicin i hela Sverige. "Vi har flaggat för att något är jättefel", säger Sofia Segergren vid epileptikerförbundet.

Sofia Segergren, förbundssekr Svenska epilepsiförbundet

Sofia Segergren, förbundssekr Svenska epilepsiförbundet

Foto: Privat

Sverige2022-10-10 06:00

Det råder akut brist på epilepsimedicin. Det konstaterar Svenska Epilepsiförbundet. Sofia Segergren är förbundssekreterare:  

– Det har blivit jättejobbigt för många. Först kommer man till apoteket och får veta att medicinen är slut och sedan får man stressa runt och leta på något annat apotek. Det blir en stress vilket också kan utveckla anfall i vissa fall. Utan medicin eller med fel medicin finns en risk för fler och kraftigare anfall. Några av de som hört av sig säger att de är rädda att inte överleva och det tyder på desperation i situationen, säger hon.

Får ni signaler från hela landet?

– Det har vi fått. Sedan vet jag inte hur många det rör sig om. Men de som vi hör de är ju väldigt oroade. 

Enligt Sofia Segergren har förbundet uppmärksammat Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och regeringen på problemet. Det har kommit svar från myndigheterna men inte från regeringen. 

– Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har svarat att de ser med allvar på situationen. Det är ju en hel del byråkrati och säkert inget som kan lösas snabbt men någonting behöver göras.

Enligt Segergren så finns det något som går fel i kedjan som löper mellan läkemedelsföretag via svenska myndigheter, till vårdgivaren och slutligen till patienten. 

– När läkemedelsföretag får brist på antingen råvara eller leveransproblem, eller slutar producera ett läkemedel, då har läkemedelsföretaget ansvaret att rapportera till Läkemedelsverket i Sverige. Det måste göras två månader innan man slutar leverera. Läkemedelsverket meddelar att det är restnoterat. Sedan går informationen vidare till vården. Men någonstans här har ju informationskedjan brutits. Informationen har inte kommit fram från Läkemedelsverket, till vården, från vårdgivaren till patienterna. 

Hur allvarligt ser du på det här?

– De som drabbas, drabbas hårt. De mår så dåligt. I Sverige ska vi ha en jämlik vård och få den hjälp man behöver och här är det uppenbart att så är det inte just nu. 

Damen som vi rapporterar om har åkt själv och fått tag i medicin på finsk sida. Hur reagerar du när du hör det?

– Det verkar konstigt att det går att få tag på den i Finland men inte i Sverige. Då förstår man ju inte vad problemet är. Det kan i och för sig vara så att det håller på att ta slut i Finland också, det vet vi ju inte. Det är ju någonting i den här kedjan som är jättefel, säger Sofia Segergren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!