Många kockar i dinosauriesoppan

Det bjöds på dinosauriesoppa i Svartlå på torsdagen när eleverna i friskolan Tankeborgen skördade egenproducerade grönsaker.- Roligt och intressant, säger Felicia Lund, en av av eleverna.

Julia Broström har tagit upp en purjolök tillsammans med Alec Lundström från Hushållningssällskapet. FOTO: leif hammarström FOTO: leif hammarström

Julia Broström har tagit upp en purjolök tillsammans med Alec Lundström från Hushållningssällskapet. FOTO: leif hammarström FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

SVARTLÅ2009-09-03 20:50
Arbetet med att så/plantera, skörda och tillaga egna grönsaker har gjorts inom ramen för projektet Skolträdgårdar, som Hushållningssällskapet drivit sedan 1997.
Arbetsnamnet är "Från jord till bord" och det är första året som Svartlå funnits med. Syftet på kort sikt är ämnesövergripande arbete i skolan och på lång sikt att skapa ett intresse för lokalproducerade produkter och god kosthållning.
"Grönsaker är gott"
Målet är också att ge elever, skolpersonal och föräldrar grundläggande kunskaper i odling samt att ta tillvara och tillreda grönsaker, örter och bär.
- Barnen tycker det är roligt och de får kunskaper som räcker hela livet. säger Alec Lundström och Kristina Wikström från Hushållningssällskapet i Luleå.
I Svartlå har man bland annat odlat purjolök, majrovor, rödbetor, spenat, dill, persilja, mangong och mycket kryddor.
- Grönsaker är gott och det är spännande att tillaga dem. Man får prova nya smaker. Men det mest intressanta har varit att plantera, säger Felicia Lund.
Grönsakerna sattes i jorden den 9 juni och nästan tre månader senare var det alltså dags att skörda. Skolans elever och lärare har själva skött odlingarna under sommaren.
Skördefest
Förutom dinosauriesoppa tillagade eleverna även rödbetskaka, olika pajer, vitkålssallad plus att man bakade bröd. Alla lät sig väl smaka till lunch och på eftermiddagen var hela byn inbjuden till skördefest.
Birgitta Mörk är en av lärarna i den ett år gamla friskolan, som varit igång i ett år och har 32 elever i åldern 6-12 år. Det finns även en förskola med 19 barn.
- Projektet har varit utvecklande och barnen har varit intresserade. Vi har inte haft någon förstörelse och hela byn har varit involverad. Därför känner också alla ett ansvar, säger hon.
Skolträdgårdar finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!